Razele de soare care intra in contact cu pielea in timpul desfasurarii activitatilor de zi cu zi pot oferi protectie contra cancerului de colon, conform unui studiu efectuat recent in Statele Unite ale Americii, citat de UPI.

Razele de soare stimuleaza productia de vitamina D, iar persoanele incluse in studiu cu un nivel optim al acestei vitamine aveau un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer de colon, a indicat cercetatoarea Marjorie McCullough, specialista in epidemiologie si director stiintific in cadrul Societatii Americane pentru Cancer.

Acest risc pare ca se diminueaza pe masura ce creste nivelul de vitamina D, desi studiul nu a dovedit in mod direct faptul ca lumina solara cauzeaza o scadere a riscului de cancer de colon, precizeaza sursa citata.

Riscul de a dezvolta cancer de colon a fost cu circa 19% mai mic in cazul femeilor si cu 7% la barbati pentru fiecare crestere graduala a nivelurilor de vitamina D, au descoperit cercetatorii.

Cancerul de colon este a treia cea mai comuna cauza de cancer

De asemenea, cancerul de colon esta a treia cauza principala de deces asociat cancerului, atat la barbatii cat si la femeile din SUA, pentru 2018 fiind estimate circa 140.250 de cazuri noi si 50.630 de decese, au notat cercetatorii. Circa una din fiecare 24 de femei si unul din douazeci si doi de barbati va dezvolta cancer de colon, au adaugat ei.

''Mult timp s-a postulat ca deficienta de vitamina D poate cauza si alte probleme pe langa osteoporoza si tulburari ale sistemului imunitar'', a declarat doctor Len Horovitz, internist la Spitalul Lenox Hill din New York City care nu a fost implicat in acest studiu.

''Supozitia conform careia deficienta de vitamina D ar putea fi responsabila de aparitia cancerului este coroborata in acest studiu care prezinta o asociere intre deficienta de vitamina D si cancerul colorectal'', a mai spus Horovitz.
Insa, doar 7% din populatia Statelor Unite prezinta o deficienta a vitaminei D care le pune pe aceste persoane in pericol de a dezvolta cancer de colon, a precizat McCullough.
''Nu recomandam oamenilor sa caute sa se expuna la soare pentru a-si creste nivelul de vitamina D deoarece radiatiile ultraviolete reprezinta un factor de risc pentru cancer de piele'', a avertizat ea adaugand ca majoritatea persoanelor obtin o cantitate suficienta de vitamina D in timpul desfasurarii activitatilor de zi cu zi in mediul exterior.
McCullough si colegii sai au coroborat date de la 17 studii diferite in care au fost implicate 5.706 persoane diagnosticate cu cancer de colon si 7.107 participanti sanatosi din SUA, Europa si Asia. Potrivit concluziilor, vitamina D pare sa ofere intr-adevar protectie impotriva cancerului de colon, in special in cazul femeilor, scrie Agerpres.
Citeste si:
Rolul calciului si al vitaminei D pentru sanatatea oaselor
Rolul calciului si al...

Nu se cunoaste exact cauza pentru care vitamina D ofera aceasta protectie, insa cercetatorii banuiesc faptul ca aceasta joaca un rol important in controlarea dezvoltarii si evolutiei celulelor, a mai spus McCullough.

''Cancerul apare in cazul unei cresteri necontrolate si a raspandirii celulelor anormale. Studiile experimentale au dovedit ca vitamina D poate ajuta la limitarea proliferarii celulelor anormale'', a adaugat specialista.
Studiul a fost publicat in Journal of the National Cancer Institute.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.