Un avocat sarb de renume, Dragoslav Ognjanovic, care a fost unul dintre aparatorii fostului presedinte al Iugoslaviei Slobodan Milosevic, judecat pentru crime de razboi, a fost asasinat la Belgrad, conform politiei, a relatat duminica AFP.

Avocatul de 56 de ani, impuscat mortal in fata locuintei sale din capitala Serbiei, a fost de asemenea aparatorul unui important membru al lumii interlope din Serbia si Muntenegru, Luka Bojovic, conform presei sarbe.

"Politia cauta persoana care l-a asasinat (...) pe avocatul Dragoslav Ognjanovic si care l-a ranit la brat pe fiul de 26 de ani al acestuia"
, a declarat un responsabil al politiei sarbe, Dejan Kovacevic.

Politia nu a facut nicio legatura intre crima si calitatea sa de fost avocat al lui Milosevic sau de aparator al lui Luka Bojovic care, conform cotidianului Vecernje Novosti, ispaseste in Spania o pedeapsa de 18 ani de inchisoare pentru posesie de arme.

Bojovic este, conform acestei publicatii, una din principalele figuri ale unuia din cele doua clanuri de interlopi originare din Kotor, in Muntenegru, care duc de mai multi ani un razboi nemilos in Serbia si Muntenegru. Acest conflict a facut deja mai multi morti.

Un alt avocat sarb, Vladimir Zrelec, care era aparatorul lui Slobodan Saranovic, membru important al clanului rival, el insusi asasinat in 2017, a fost ucis in decembrie 2015 la Belgrad, scrie Agerpres.

Presedintele Baroului din Serbia, Viktor Gostiljac, a declarat ca "intreaga profesie" este "socata de aceasta crima". El a cerut o intrevedere cu ministrii de interne si de justitie pentru a discuta despre securitatea avocatilor in Serbia.

"Atacul asupra lui Dragoslav Ognjanovic este un atac asupra tuturor avocatilor", se arata intr-un comunicat al Baroului, care cere autoritatilor sa ii gaseasca rapid pe autorii acestei crime.

Dragoslav Ognjanovic a facut parte dintr-o echipa de consilieri juridici a lui Slobodan Milosevic. Ei l-au ajutat in culise sa isi pregateasca apararea, deoarece liderul iugoslav si-a asumat singur apararea in fata judecatorilor Tribunalului Penal Internationale (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Citeste si:
Un irakian afiliat SI a încercat să îl asasineze pe George W. Bush...
Un irakian afiliat SI a...

Predat justitiei internationale in 2001, la cateva luni dupa caderea sa, Slobodan Milosevic a decedat la 14 martie 2006, in celula sa de la TPI din Haga, inainte de a fi condamnat.

El trebuia sa dea socoteala pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii pentru rolul sau in conflictele care au provocat destramarea fostei Iugoslavii in anii 1990 si care s-au soldat cu 130.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.