Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, si liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-au intalnit pentru prima data vineri, la Panmunjom, in zona demilitarizata de la frontiera dintre cele doua Corei, relateaza DPA.

Dupa ceremoniile initiale, cei doi s-au asezat fata in fata la o masa ovala din Casa Pacii si au rostit primele alocutiuni televizate in direct.

Moon si-a exprimat speranta ca "in peninsula coreeana s-ar putea sa fi venit primavara" si a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima data frontiera cu Coreea de Sud ca pe un "simbol al pacii". "In momentul cand presedintele Kim a trecut linia de demarcatie militara, Panmunjom a devenit un simbol al pacii, nu al diviziunii". "Vreau sa imi exprim din nou respectul pentru decizia presedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astazi", a insistat el.

Yonhap noteaza ca titlul de presedinte, cu care Moon s-a referit la liderul nord-coreean, se refera la functia acestuia la conducerea comisiei pentru probleme de stat de la Phenian. Oficial, seful de stat al Republicii Populare Democrate Coreene este Kim Yong Nam, aflat in delegatia care il insoteste pe Kim Jong Un.

La randul sau, Kim a vorbit despre "recuperarea timpului pierdut". "Declar in fata presedintelui Moon si a multimii de jurnalisti de aici ca voi purta discutii bune cu presedintele Moon, cu o atitudine deschisa, sincera si cinstita si voi obtine un rezultat bun".

Ambii lideri s-au aratat increzatori in posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai inalt nivel din ultimul deceniu sa produca rezultate pozitive, in urma unor "decizii curajoase", dupa cum s-a exprimat presedintele Moon.

Kim Jong-un: "Acum incepe o noua istorie"

Dupa prima strangere de mana dintre liderul de la Phenian, Kim Jong-un, si presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, au urmat momente ceremoniale. Unul dintre acestea a constat in semnaturile in cartea de onoare din Casa Pacii, locul unde se desfasoara intalnirea. "Acum incepe o noua istorie. O era a pacii, incepand de la originea istoriei", a scris Kim.
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Din delegatia oficiala nord-coreeana au facut parte inca noua persoane, printre care Kim Yong Nam, seful de stat oficial al Coreei de Nord, si sora lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong, care a asistat in februarie la Jocurile Olimpice de iarna de la Pyeongchang, din Coreea de Sud.

S-a incheiat prima runda de convorbiri

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, si presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, au incheiat prima runda de convorbiri, transmit Reuters si Yohnap. Kim a revenit pe teritoriul Coreei de Nord intr-o limuzina neagra, inconjurata de bodyguarzi, scrie Agerpres.

Discutiile au durat circa doua ore, dupa ceremoniile initiale si declaratiile optimiste facute in fata presei de cei doi oficiali.

Programul primului summit inter-coreean dupa mai bine de un deceniu continua cu pranzul, pe care Kim si Moon nu il iau impreuna. Ei se vor intalni din nou dupa-masa (ora locala) si vor relua dialogul dupa ce vor planta un copac la frontiera.

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.