Un judecator pentru probleme familiale din Toulouse (sudul Frantei) a decis ca un baiat nascut in luna august si ai carui parinti doreau sa ii puna prenumele 'Jihad' va fi inscris drept 'Jahid' in documentele de stare civila, au anuntat luni surse apropiate Parchetului francez, transmite AFP.

In conditiile in care parintii ar dori sa il strige Jihad pe fiul lor, magistratul a hotarat ca, 'in interesul copilului', sa inverseze cele doua vocale din prenume in registrul de stare civila.

Pe langa sensul de razboi sfant pentru promovarea si apararea islamului, 'jihad' inseamna si 'lupta' sau 'efort', dar primaria din Toulouse, intr-un context marcat de atentate si jihadism, a semnalat acest caz procurorului orasului.

In luna noiembrie, primaria orasului Nisa (sud-estul Frantei) a sesizat justitia dupa nasterea unui baiat pe care parintii l-au declarat la autoritatea de stare civila sub numele 'Mohamed, Nizar Merah', identic celui al autorului atacurilor jihadiste comise la Toulouse si Montauban in urma cu sase ani, potrivit Agerpres.

In martie 2012, Mohamed Merah a ucis sapte persoane, dintre care trei copii evrei.

Primaria din Nisa a estimat ca optiunea parintilor 'ar putea fi contrara intereselor copilului' si au asimilat-o cu o apologie a terorismului. Parchetul a sesizat judecatorul pentru probleme familiale, inainte ca parintii copilului sa renunte la prenume.

Incepand din 1993, ofiterii de stare civila din Franta nu mai pot decide singuri interzicerea unui prenume. In ultimii ani, cazurile de sesizare a Parchetului in vederea schimbarii prenumelor au fost extrem de rare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.