Presedintele american Donald Trump si-a justificat duminica utilizarea expresiei "Misiune indeplinita" pentru a saluta loviturile impotriva regimului sirian, o formula compromisa dupa anuntarea prematura de catre predecesorul sau, George W.Bush, a incheierii razboiului in Irak, relateaza AFP.

Sambata, la cateva ore dupa ce lansase raiduri tintite, impreuna cu Franta si Marea Britanie, impotriva unor instalatii ale puterii de la Damasc, ca riposta la un presupus atac chimic, presedintele SUA a postat aceste cuvinte pe Twitter, adaugand ca "rezultatul" operatiunii - "perfect executata" - "nu ar fi putut fi mai bun".

Imediat, in media americane si retelele de socializare, a fost facuta o paralela cu anul 2003, cand presedintele american de atunci anuntase sfarsitul principalelor operatiuni de lupta in Irak pe puntea portavionului Abraham Lincoln. In spatele lui George W. Bush, o mare pancarta proclama, pe fondul drapelului american, "Misiune indeplinita".

Anuntul s-a dovedit rapid a fi prematur si de atunci responsabilii politici americani evita cu grija orice recurgere la aceasta formula, scrie Agerpres.

"Raidul sirian atat de perfect executat, cu o asemenea precizie, incat singura modalitate gasita de 'Media false' pentru a-l critica este utilizarea de catre mine a expresiei 'Misiune indeplinita'", a raspuns duminica Donald Trump, tot pe Twitter, criticand o data in plus "Fake News Media", una dintre tintele sale preferate.

"Stiam ca vor sari pe ocazie, dar cred ca este o atat de frumoasa formula militara, incat trebuie reabilitata. Sa o utilizam mai des!", a afirmat el.

In emisiunea Fox News Sunday, ambasadoarea SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley a aparat de asemenea formula prezidentiala. "In calitate de sotie a unui militar, stiu ca aceasta inseamna ca atunci cand duci la capat o sarcina de serviciu, este o misiune indeplinita", a spus ea.

Pentagonul a afirmat sambata ca toate tintele - legate, potrivit Washingtonului, de programul de arme chimice al lui Bashar al-Assad - au fost "lovite cu succes".

"Din punct de vedere politic, 'misiune indeplinita' are o semnificatie mai larga, dar cred ca presedintele a utilizat-o in termeni militari. Stim, bineinteles, ca munca noastra in Siria nu s-a terminat", a relativizat Nikki Haley, in timp ce loviturile occidentale nu ar trebui sa schimbe echilibrele pe teren asupra conflictului in Siria si nici sa deblocheze un proces de pace aflat in impas.

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.