Pana acum de neconceput, riscul unei confruntari militare intre Rusia si SUA nu a parut niciodata atat de ridicat dupa Razboiul Rece odata cu amenintarea presedintelui american Donald Trump de a bombarda regimul de la Damasc, sustinut puternic de armata rusa, comenteaza France Presse.

"Nu cred ca suntem la nivelul crizei rachetelor cubaneze, dar ne apropiem de ea", afirma Boris Zilberman, expert in Rusia pentru grupul de presiune conservator Fundatia pentru apararea democratiilor (Foundation for Defense of Democracies), potrivit Agerpres.

Desi niciun observator serios nu crede ca Washingtonul si Moscova cauta in mod deliberat o confruntare directa dupa presupusul atac chimic comis la Douma, in apropiere de Damasc, atribuit regimului sirian de catre Occident, structura complexa a razboiului civil din Siria cristalizeaza interesele antagoniste ale mai multor puteri mondiale.

Prezenta militara a SUA si Rusiei pe teren se inscrie, in plus, pe fondul tensiunilor puternice dintre cei doi fosti adversari din perioada Razboiului Rece. Expulzarea a zeci de diplomati, sanctiunile severe: relatiile lor au fost puse deja la grea incercare de cazul fostului spion rus Serghei Skripal, otravit impreuna cu fiica sa in Marea Britanie, si acuzatiile privind ingerinta rusa in campania prezidentiala americana din 2016.

In acest context exploziv, cea mai mica eroare de calcul s-ar putea dovedi fatala.

'Prioritatea este de a evita pericolul unui razboi', a recunoscut joi seara ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. Un razboi intre SUA si Rusia? 'Nu putem exclude nici o posibilitate', s-a limitat el sa spuna.

In timp ce Washingtonul, Londra si Parisul purtau inca discutii joi, loviturile occidentale pareau inevitabile din cauza lipsei de progres in cadrul ONU.

''Nu am spus niciodata cand ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curand sau deloc foarte curand!'', a scris presedintele american joi dimineata pe Twitter.

In aprilie 2017, vizibil miscat de imaginile cu copii asfixiati, Donald Trump a ordonat bombardarea unei baze militare siriene ca riposta la un atac chimic precedent.

Atunci, fortele ruse au fost prevenite la timp pentru a se retrage de la baza siriana vizata. De data aceasta, expertii apreciaza ca, pentru a fi eficienta, o riposta americana ar trebui sa fie mai de amploare decat o singura lovitura care sa vizeze o singura tinta.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

''Marea ingrijorare in acest caz o reprezinta mereu greselile, consecintele neasteptate'', apreciaza analistul Boris Zilberman. ''Mai ales daca se mizeaza ca de data aceasta sa fie lovita o gama mai larga de tinte'', adauga el.

Potrivit lui Boris Toucas, cercetator invitat la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (Center for Strategic and International Studies, CSIS), ''caracterul impulsiv'' al presedintelui american ''impiedica trimiterea de mesaje si avertismente clare atat partenerilor, cat si adversarilor''. ''Confuzia rezultata este un factor de incertitudine problematica, in timp ce ordinea internationala mostenita dupa Razboiul Rece se erodeaza rapid'', explica acesta.

Pentru moment, linia speciala dintre militarii rusi si americani, stabilita pentru a comunica asupra operatiunilor lor in Siria cu scopul de a evita incidentele, este inca ''in stare activa si utilizata de ambele parti'', potrivit Moscovei.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Dar diplomatia rusa a avertizat ca rachetele lui Donald Trump ar trebui sa vizeze ''teroristi'' si nu ''guvernul legitim'' de la Damasc, solicitand dovezi care sa ateste ca un atac chimic a fost comis intr-adevar de regimul sirian la Douma.

Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, a lansat un apel catre occidentali sa ''reflecteze serios'' la consecintele actiunilor lor, asigurand totodata ca Moscova nu doreste o ''escaladare''.

Tensiunea a crescut saptamana aceasta cand ambasadorul rus in Liban, Aleksandr Zasipkin, declarase marti ca in cazul unui atac american, rachetele vor fi ''doborate, la fel si sursele de unde au fost lansate''.

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea dori sa profite de aceasta situatie pentru a-si consolida pozitia la summitul Rusia-Siria-Iran si sa demonstreze concetatenilor sai ca nu se pleaca in fata Occidentului.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Dar in pofida declaratiilor dure ale Moscovei, putini se asteapta ca Rusia sa caute intens confruntarea, analistii citand exemplul loviturii israeliene de duminica trecuta asupra unei baze in Siria: Rusia nu a lansat niciun fel de represalii.

Cu toate acestea, ''linia rosie'' pentru Moscova ar putea fi reprezentata de securitatea trupelor sale desfasurate de partea fortelor siriene si, uneori, iraniene in Siria. Trupele ruse au reusit sa profite de zilele care au urmat atacului de la Douma ca sa evite sa devina tinte potentiale. Dar exista informatii despre militari sirieni care se refugiaza in bazele protejate de rusi.

''In absenta unei comunicari clare si coerente, riscul de escaladare militara ar putea creste'', subliniaza Melissa Dalton, experta la CSIS din Washington.

Dar, sustine ea, daca ''Siria reprezinta o arena predilecta pentru competitia SUA/Rusia'', cele doua tari ''au, de asemenea, un interes comun in privinta luptei impotriva terorismului si de a pune capat razboiului civil'' in aceasta tara.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.