Un presupus atac chimic in Siria a provocat peste 70 de morti, intre care multi copii, si peste 500 de raniti, sustine organizatia de caritate USOSSM (Union of Medical Care and Relief Organizations).

Un purtator de cuvant al acesteia, Ari D'Souza, a declarat duminica pentru agentia dpa ca a fost raportat un miros de clor, dar salvatorii organizatiei cred ca a fost folosit gaz sarin, deoarece se scufunda, potrivit Agerpres.

O grupare siriana rebela a acuzat fortele guvernamentale sambata ca a lansat o bomba cu baril continand substante chimice otravitoare asupra civililor din estul provinciei Ghouta, iar o organizatie medicala care acorda ajutor a spus ca 41 de persoane au fost ucise in atacuri chimice asupra zonei, transmite Reuters duminica.

Mass-media din Siria au negat ca fortele guvernamentale au lansat vreun atac chimic, de indata ce rapoartele au inceput sa circule si au spus ca rebelii din orasul Douma din provincia Ghouta (estul tarii) sunt pe cale sa fie infranti si raspandesc stiri false.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat sambata ca informatiile despre victime in masa ale unui presupus atac de armament chimic in Douma sunt "inspaimantatoare" si, daca se va confirma, "va cere imediat raspunsul comunitatii internationale".

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a spus ca 11 persoane au murit in Douma ca urmare a sufocarii cauzate de fum dupa atacul fortelor guvernamentale si in total 70 de persoane au suferit dificultati de respiratie.

Rami Abdulrahman, directorul Observatorului, a spus ca nu ar putea confirma daca au fost folosite arme chimice.

Syrian American Medical Society (SAMS), o organizatie neguvernamentala care acorda sprijin logistic institutiilor medicale din Ghouta, a declarat ca o bomba cu clor a lovit spitalul din Douma, omorand sase oameni, si un al doilea atac cu "agenti micsti", inclusiv neurotoxici a lovit o cladire din apropiere.

Basel Termanini, vicepresedinte american al SAMS, a declarat pentru Reuters ca 35 de oameni au fost ucisi in cladirea respectiva. "Noi suntem in contact cu ONU, cu guvernul american si cu guverne europene'', a spus el prin telefon.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Reuters nu a putut verifica independent aceste rapoarte.

Agentia de stiri de stat siriana SANA a transmis, citand o sursa oficiala, ca grupul rebel din Douma, Jaish al-Islam, a ''fabricat informatii despre un atac chimic intr-o incercare divulgata si esuata de a impiedica avansarea armatei siriene''.

Guvernul sirian a negat in mod repetat utilizarea de arme chimice in timpul conflictului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.