Guvernul francez va prezenta la jumatatea saptamanii viitoare proiectul de reforma institutionala promisa de presedintele Emmanuel Macron, acesta din urma dorind in special reducerea numarului de parlamentari cu 30%.

Presedintele Macron i-a primit vineri pe presedintii Adunarii Nationale, François de Rugy, si Senatului, Gérard Larcher, pentru a ajunge la un compromis cu privire la aceasta reforma. La intalnire a participat si premierul Edouard Philippe.

''S-au inregistrat progrese asupra tuturor subiectelor in timpul intalnirii de la Elysée, dar nu s-a ajuns la un acord asupra propunerii de scadere a numarului de parlamentari cu 30%'', a declarat o sursa apropiata presedintelui Senatului francez.

In prezent, Franta are 577 de deputati si 348 de senatori, ceea ce - raportat la populatia sa - o plaseaza in media europeana.

In ceea ce-l priveste, premierul Edouard Philippe a propus ca 10-25% dintre deputati sa fie alesi pe baza unui vot proportional, in timp ce François de Rugy s-a pronuntat pentru un procent de 25%, iar Gérard Larcher pentru o proportie mai scazuta.

Seful guvernului de la Paris va prezenta la jumatatea saptamanii viitoare principalele propuneri din cadrul acestei reforme a institutiilor centrale din Franta, una dintre masuri vizand limitarea la trei a numarului de mandate succesive pentru parlamentari si primarii marilor orase.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.