International30 Martie 201816:02

Lectura de un minut

Guvernul francez va prezenta la jumatatea saptamanii viitoare proiectul de reforma institutionala promisa de presedintele Emmanuel Macron, acesta din urma dorind in special reducerea numarului de parlamentari cu 30%.

Presedintele Macron i-a primit vineri pe presedintii Adunarii Nationale, François de Rugy, si Senatului, Gérard Larcher, pentru a ajunge la un compromis cu privire la aceasta reforma. La intalnire a participat si premierul Edouard Philippe.

''S-au inregistrat progrese asupra tuturor subiectelor in timpul intalnirii de la Elysée, dar nu s-a ajuns la un acord asupra propunerii de scadere a numarului de parlamentari cu 30%'', a declarat o sursa apropiata presedintelui Senatului francez.

In prezent, Franta are 577 de deputati si 348 de senatori, ceea ce - raportat la populatia sa - o plaseaza in media europeana.

In ceea ce-l priveste, premierul Edouard Philippe a propus ca 10-25% dintre deputati sa fie alesi pe baza unui vot proportional, in timp ce François de Rugy s-a pronuntat pentru un procent de 25%, iar Gérard Larcher pentru o proportie mai scazuta.

Citeste si:
Orban: Nu exista suficienti parlamentari, incat sa treaca motiunea
Orban: Nu exista un numar...

Seful guvernului de la Paris va prezenta la jumatatea saptamanii viitoare principalele propuneri din cadrul acestei reforme a institutiilor centrale din Franta, una dintre masuri vizand limitarea la trei a numarului de mandate succesive pentru parlamentari si primarii marilor orase.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.