Proteste de amploare la Kemerovo, dupa incendiul devastator de duminica de la centrul comercial din orasul siberian in urma caruia au murit 64 de oameni, printre victime numarandu-se si copii.

Mii de oameni au iesit in strada la aceasta ora si cer demisia autoritatilor, transmite sibreal.org.

Oamenii acuza autoritatile ca ascund numarul real al victimelor, pentru a musamaliza un posibil esec al operatiunii de salvare si scandeaza „Vrem adevarul!”

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a catalogat incendiul ca fiind provocat de o „neglijenta criminala”.

Printre cele 64 de victime victime figureaza cel putin 9 copii.

Toate etajele centrului comercial au fost inspectate integral de catre echipele de interventie in cautare de victime, dar corpuri ale victimelor se afla inca in interior, a precizat Ministerul Situatiilor de Urgenta din Rusia

Un baietel de 11 ani si sora sa de 18 ani au sarit de la etajul trei pentru a scapa de flacari si sunt in prezent spitalizati, aflandu-se in stare grava, a indicat ministrul Sanatatii, Veronika Skvortova.

"Cauza incendiului este neglijenta"

Incendiul s-a declansat in jurul orei 11:00 GMT duminica la al treilea si ultimul etaj al mall-ul Winter Cherry din Kemerovo, oras industrial in vestul Siberiei. Dotat cu o sauna, mai multe sali de cinematograf si restaurante, precum si o sala de bowling, acest centru era extrem de aglomerat duminica.

Cauza incendiului este neglijenta. Norme de securitate sunt stabilite, dar modul in care acestea sunt respectate este cauza catastrofala a tuturor nenorocirilor pe care le vedem astazi. Astfel de centre comerciale exista in aproape toate regiunile. Aceasta drama ar trebui sa serveasca drept semnal de urgenta pentru o verificare a sistemelor lor de securitate”, a declarat Anna Kuznetova, delegat pentru drepturile copiiilor pe langa Kremlin.

Martori la incendiu au explicat la televiziunea rusa ca nu au auzit alarmele de incendiu care trebuiau sa functioneze in mod normal.


Nu a existat niciun anunt, oamenii au inceput sa alerge spre iesire. Apoi s-a raspandit un miros de ars. Ne-am dat seama ca nu este vorba de vreun exercitiu”, a spus o femeie la televiziunea Rossia 24.

Potrivit unui martor intervievat de postul de radio rusesc BFM, clase de copii din satele vecine erau in cinematograf in momentul declansarii focului in sali inchise cu cheia de catre insotitorii minorilor.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Sute de persoane s-au oferit sa doneze sange pentru a le veni in ajutor persoanelor ranite, potrivit autoritatilor locale.

Comitetul de ancheta de pe langa Parchetul General al Rusiei a anuntat deschiderea unei anchete penale si arestarea a patru persoane, printre care si persoana care inchiria spatiul unde s-a declansat incendiul, precum si directorul societatii care administra centrul comercial.

Alarmele de incendiu erau oprite

Un agent de securitate ar fi oprit alarmele de incendiu in timpul incendiului devastator de duminica, relateaza dpa.

Pompierii s-au luptat mai mult de 14 ore cu flacarile. Iesirile de urgenta au fost blocate si exista dovezi de incalcari si ale altor masuri de siguranta care „au condus la consecinte grave”, a informat Comitetul de ancheta de pe langa Parchetul General al Rusiei care a anuntat deschiderea unei anchete penale.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Martori la incendiu au explicat la televiziunea rusa ca nu au auzit alarmele de incendiu care trebuiau sa functioneze in mod normal.

Presedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleante victimelor si a promis ajutor din partea statului. Premierul Dmitri Medvedev a anuntat ca familiile victimelor vor primi un milion de ruble (17.500 de dolari).

Autoritatile din regiunea Kemerovo au decretat trei zile de doliu.

Anchetatorii investigheaza daca incendiul ar fi putut fi declansat de adolescenti care, potrivit unui martor, ar fi dat foc unor cuburi din spuma poliuretanica intr-o zona de joaca, a informat portalul de stiri Sibdepo.

Flacarile s-ar fi raspandit rapid din cauza materialelor de constructie de calitate slaba, precum materialelor plastice ieftine, au afirmat anchetatorii. Mall-ul a fost deschis in urma cu cinci ani.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu a găsit 21.000 de euro într-un mall din Capitală....
Bianca Drăgușanu a găsit...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.