Un barbat inarmat a luat ostatice vineri mai multe persoane in interiorul unui supermarket din localitatea Trebes, de langa Carcassonne, din sudul Frantei, informeaza EFE.

Update 18:00- Cel putin trei persoane si-au pierdut viata si alte doua au fost ranite vineri in cursul a trei atacuri executate de un barbat care si-a declarat apartenenta la gruparea jihadista Statul Islamic, atacuri comise in sudul Frantei, o tara traumatizata deja in urma unui recent val de atentate jihadiste, relateaza France Presse.

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne si Trebes (sudul Frantei) a fost ucis in urma asaltului fortelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde acesta se retrasese cu un jandarm luat ostatic, precizeaza agentia de presa citata.

Jandarmul luat ostatic a fost ranit de un glont, un alt militar fiind la randul sau ranit, au precizat surse apropiate anchetei.

Suspectul a furat mai intai o masina in orasul Carcassonne, ucigand un pasager si ranindu-l pe sofer, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a ranit apoi un politist cu un glont si a mers intr-un supermarket din Trebes, la 10 km distanta, unde a ucis inca doua persoane.

In jurul orei locale 14:30 (13:30 GMT), suspectul era in continuare baricadat in supermarket, impreuna cu jandarmul luat ostatic.

Atacatorul, un marocan de 30 de ani

Potrivit unei surse apropiate anchetei, atacatorul este un marocan de 30 de ani, urmarit pentru radicalizare islamista.

Presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi la Bruxelles, chiar inaintea deznodamantului luarii de ostatici la Trebes (Aude), ca "totul ne face sa credem ca este vorba de un atac terorist" si ca el va fi Paris in urmatoarele ore.

"Voi fi in cateva ore la Paris pentru a urmari si coordona ansamblul masurilor care trebuie luate", a declarat Macron, cu cateva minute inainte ca deznodamantul incidentului sa fie cunoscut. El s-a exprimat inaintea unei conferinte de presa comune cu cancelarul german Angela Merkel la finalul unui summit european.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Seful statului a asigurat de "sprijinul sau pe toti cei care au avut de infruntat si care infrunta inca aceasta situatie".


"Fortele de ordine, in special, jandarmeria, au intervenit foarte rapid si coordonat impotriva atacului caruia i-au fost victime mai intai politisti", a precizat seful statului.

Procurorul Parisului, Francois Molins, asteptat la fata locului, "va comunica cat mai repede posibil toate elementele referitoare la inceperea acestei anchete", a precizat presedintele. "Vreau sa-i asigur pe locuitorii din Trebes de intreaga mobilizare a serviciilor statului si in special a fortelor de ordine", a adaugat el.

Franta, care a fost lovita in 2015 si 2016 de o serie de atentate, uneori in masa, soldate cu 241 de morti si sute de raniti, ramane sub o puternica amenintare jihadista.

Citeste si:
VIDEO Un bărbat a anunțat că e înarmat și a luat mai mulți ostatici...
VIDEO Un bărbat a anunțat că...


Prefectura departamentului Aude, in regiunea Languedoc-Roussillon, a anuntat pe contul sau de Twitter ca in zona supermarketului Super U are loc o operatiune a politiei si a cerut sa li se faciliteze "accesul fortelor de ordine".

Potrivit postului BFMTV, un barbat inarmat a intrat in jurul orei locale 11:00 (10:00 GMT) in supermarket, unde au fost auzite mai multe impuscaturi, scrie Agerpres.

Potrivit Reuters, care citeaza presa franceza, barbatul sustine ca ar fi jurat credinta gruparii teroriste Stat Islamic.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.