China a cerut SUA "sa se retraga de pe marginea prapastiei" dupa ce Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidential privind introducerea de tarife vamale ce vor viza importuri venite din China, in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari. 

In acelasi timp, ambasada Chinei la Washington a dat asigurari ca "va lupta pana la sfarsit" in orice razboi comercial.

Autoritatile din SUA acuza China de furt intelectual, astfel ca Trump a cerut masuri impotriva Beijingului. Washingtonul va demara o actiune pentru solutionarea practicilor discriminatorii ale Chinei.

Perioada de 30 de zile pentru consultari, inclusa in decretul prezidential, ofera timp pentru negocieri.

Administratia Trump face presiuni pentru reducerea excedentului comercial de 375 miliarde de dolari inregistrat de China, pe relatia cu SUA.

SUA sunt ingrijorate in legatura cu sistemul de "intreprinderi mixte", prin care aceste firme americane sunt obligate sa transmita partenerilor locali o parte din cunostintele lor tehnologice, pentru a ajunge pe piata chineza.

''China nu doreste un razboi comercial, dar nu se teme sa se angajeze in unul. China spera ca SUA se vor retrage de pe marginea prapastiei, vor lua decizii prudente si vor evita escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari''
, se arata intr-un comunicat al Ministerului Comertului de la Beijing, potrivit Jurnalul.

China a anuntat ca ar putea impune taxe suplimentare, ca raspuns la tarifele pentru importurile de otel si aluminiu.

Donald Trump a introdus taxe la importurile de otel si aluminiu, pe 8 martie.

Investitorii sunt ingrijorati de escaladarea tensiunilor dintre China si SUA.

''Pe termen scurt, increderea investitorilor ar putea fi afectata din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China, desi impactul asupra fundamentelor economiei chineze ar putea fi limitat''
, a apreciat Yan Kaiwen, analist la China Fortune Securities.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.