Presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a apreciat miercuri ca este posibil un summit trilateral cu Coreea de Nord si Statele Unite, la care sa participe alaturi de liderul de la Phenian, Kim Jong-un, si de presedintele american Donald Trump, informeaza Reuters.
 

Deocamdata, Moon planifica o intalnire cu Kim luna viitoare, iar Trump s-a declarat dispus sa discute fata in fata cu liderul nord-coreean inainte de sfarsitul lui mai.

"Un summit Coreea de Nord - SUA ar fi in eveniment istoric in sine, dupa un summit inter-coreean", a declarat Moon la Casa Albastra, sediul presedintiei de la Seul, dupa o sedinta de pregatire pentru o eventuala intalnire a sa cu Kim. "In functie de loc, ar putea fi chiar mai dramatic. Si in functie de progres, s-ar putea ajunge la un summit trilateral intre Sud, Nord si Statele Unite", a spus el. Presedintele Coreei de Sud considera ca dialogul la nivel inalt trebuie sa puna capat definitiv problemelor nucleare si legate de pace din peninsula coreeana. Moon afirma ca are "un obiectiv clar si o viziune" privind inlocuirea armistitiului incheiat dupa razboiul din Coreea din 1950-1953 cu o pace durabila, normalizarea relatiilor dintre Phenian si Washington, dezvoltarea legaturilor dintre cele doua Corei si cooperarea economica a ambelor cu Statele Unite.

"Fie ca ambele Corei traiesc impreuna sau separat, trebuie sa facem in asa fel incat sa prospere impreuna si in pace, fara sa intervina sau sa isi faca rau una alteia", a adaugat presedintele sud-coreean, potrivit Agerpres.

Oficialii sud-coreeni iau in considerare, atat pentru dialogul dintre Moon si Kim, cat si pentru o eventuala intalnire trilaterala, satul Panmunjom de la frontiera inter-coreeana.

Activitatile diplomatice intense privind viitorul peninsulei coreene au inceput in februarie, inainte Jocurile Olimpice de iarna de la Pyeongchang, reaminteste Reuters. Kim Jong Un a primit pe 5 martie, la Phenian, o delegatie sud-coreeana prin care i-a transmis presedintelui SUA, Donald Trump, disponibilitatea pentru un dialog direct la cel mai inalt nivel.

Cu toate acestea, SUA si Coreea de Sud isi vor relua exercitiile militare comune, amanate pe perioada Jocurilor Olimpice. Perioada de desfasurare a manevrelor, considerate de Coreea de Nord pregatiri de razboi, s-ar suprapune cu posibilul summit inter-coreean. Un oficial sud-coreean sustine ca Kim Jong Un a inteles ca aliatii trebuie sa isi continue exercitiile de rutina, insa Phenianul nu a confirmat aceasta afirmatie.

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

Agentia de presa oficiala a Coreei de Nord, KCNA, a transmis miercuri ca in legaturile transfrontaliere s-a creat "o atmosfera dramatica pentru reconciliere" si ca exista indicii privind o schimbare in relatiile cu SUA. Evolutia a avut loc, potrivit unui comentariu al KCNA, "datorita masurii proactive si propunerii cu dragoste de pace" facute de Phenian, nu campaniei lui Trump de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.