Premierul britanic Theresa May a declarat, miercuri, ca Londra va expulza 23 de diplomati rusi, considerand ca Moscova este 'vinovata' de otravirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (in sud-vestul Angliei), transmite AFP, Reuters si dpa.

De asemenea, sefa executivului britanic a anuntat 'suspendarea contactelor bilaterale' cu Rusia. Numarul diplomatilor rusi acreditati in Marea Britanie era pana acum de 59.

'In baza Conventiei de la Viena, Marea Britanie va expulza 23 de diplomati rusi identificati ca fiind ofiteri de informatii sub acoperire. Ei au termen o saptamana sa paraseasca Marea Britanie', a spus Theresa May in Parlamentul de la Londra.

Premierul britanic a spus ca una dintre cele mai importante expulzari din Londra din ultimii 30 de ani va degrada capabilitatile serviciilor de informatii rusesti din Marea Britanie pentru urmatorii ani.

'Vom ingheta active ale statului rus ori de cate ori avem dovezi ca pot fi folosite pentru a ameninta viata sau bunurile cetatenilor sau rezidentilor britanici', a mai spus Theresa May.

Totodata, sefa guvernului britanic a anuntat ca Londra va anula o invitatie adresata ministrului de externe rus Serghei Lavrov de a vizita Marea Britanie si nu va trimite niciun oficial sau membru al familiei regale la Campionatul Mondial de Fotbal din acest an din Rusia.

'Confirm ca niciun ministru sau membru al familiei regale nu va participa la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din vara acestui an', a declarat May, denuntand vinovatia Moscovei in otravirea fostului spion rus si a fiicei sale pe teritoriul britanic.

De asemenea, premierul britanic a declarat ca regreta 'calea' urmata de Vladimir Putin in diplomatie.

'Multi dintre noi si-au intors privirile cu speranta catre Rusia post-sovietica. Ne-am dorit o relatie mai buna si este tragic ca presedintele Putin a ales sa urmeze aceasta cale', a continuat Theresa May.

Raspunsul Rusiei la solicitarea Londrei de a oferi explicatii in cazul Skripal 'a demonstrat un dispret total pentru gravitatea acestor evenimente. Au tratat folosirea unui agent neurotoxic de uz militar in Europa cu sarcasm, dispret si sfidare', a mentionat May.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

'Nu exista nicio alta concluzie in afara ca statul rus este vinovat pentru tentativa de asasinare a lui Skripal si a fiicei sale si pentru amenintarea vietilor altor cetateni britanici din Salisbury, inclusiv cea a sergentului Nick Bailey', a adaugat ea.

'Aceasta reprezinta o utilizare ilegala a fortei de catre statul rus impotriva Regatului Unit', a conchis premierul britanic.

Cazul Skripal: Rusia se declara 'nevinovata' si cere acces la datele anchetei si substanta chimica

Rusia a cerut sa aiba acces la substanta chimica aflata la originea otravirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal in sud-vestul Angliei, inainte de a oferi explicatiile cerute de Londra, a declarat marti ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

'Am cerut printr-o nota oficiala sa putem avea acces la aceasta substanta si am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul ca una dintre victime este Iulia Skripal, cetateana rusa', a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa, adaugand ca acestei cereri au fost respinse de Londra.

Citeste si:
Prima iubire nu se uită niciodată! Alex Delea a suferit enorm din...
Prima iubire nu se uită...

Acuzand Marea Britanie de ''colonialism'', Lavrov a respins ''ultimatumul'' formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen pana marti la miezul noptii pentru a oferi explicatii.

Theresa May a atribuit Moscovei responsabilitatea pentru otravirea lui Serghei Skripal si a fiicei sale saptamana trecuta la Salisbury. Theresa May, care a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO, a menţionat că agentul neurotoxic folosit asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia este o substanţă 'de uz militar' din grupul de agenţi 'Noviciok', dezvoltat de Rusia, dând termen până marţi Moscovei pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.