Presedintele american, Donald Trump, a raspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se intalni, iar intrevederea ar putea avea loc pana la finalul lunii mai, a anuntat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, seful Oficiului pentru Securitate Nationala din Coreea de Sud, citat de AFP.

Anuntul a fost facut la Casa Alba si urmeaza unei serii de contacte intre Coreea de Nord si Coreea de Sud.

Kim Jong Un s-a angajat de asemenea sa lucreze la "denuclearizarea" peninsulei coreene si a promis sa se abtina de la orice "nou test nuclear sau de racheta", a spus oficialul sud-coreean, dupa o intalnire cu liderul de la Casa Alba.

"I-am spus presedintelui Trump ca, in cursul intalnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a aratat ca se angajeaza in denuclearizare. Kim a promis ca Coreea de Nord se va abtine de la orice alt test de racheta sau nuclear. El intelege ca exercitiul militar comun de rutina efectuat de Coreea de Sud si Statele Unite trebuie sa continue si si-a exprimat dorinta de a se intalni cu presedintele Trump cat mai rapid posibil", a aratat Chung, potrivit Agerpres.

Oficialul de la Seul a adaugat ca "presedintele Trump a apreciat informarea si a spus ca il va intalni pe Kim Jong Un pana la finalul lui mai pentru a obtine denuclearizarea permanenta".

Presedintele american, Donald Trump, "apreciaza foarte mult cuvintele frumoase" ale delegatiei sud-coreene care a venit sa-l informeze despre intalnirea avuta cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la inceputul saptamanii, a spus o purtatoare de cuvant a Casei Albe, citata de dpa.

"El va accepta invitatia de a se intalni cu Kim Jong Un intr-un loc si la un moment ce vor fi stabilite", a aratat Sarah Sanders.

"Asteptam cu nerabdare denuclearizarea Coreei de Nord. In acelasi timp, toate sanctiunile si presiunea maxima trebuie sa ramana", a adaugat sursa citata.

Totodata, intr-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat "marile progrese" in dosarul nord-coreean, insistand ca liderul de la Phenian a vorbit de "denuclearizare", nu doar de o "inghetare" a activitatilor nucleare."Sanctiunile trebuie sa ramana in vigoare pana ce se va ajunge la un acord", a adaugat el.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Un oficial american, citat de AFP, a precizat ca nicio scrisoare a lui Kim Jong Un nu a fost data lui Donald Trump, invitatia fiindu-i transmisa acestuia "oral".

Premierul japonez, Shinzo Abe, a salutat vineri "schimbarea" de atitudine a Coreei de Nord si dorinta acesteia de dialog cu Statele Unite si de a suspenda programele sale de inarmare, fapt atribuit sanctiunilor asupra Phenianului, transmite EFE.

"Acesta este rezultatul presiunii crescute aplicate de Japonia, SUA, Coreea de Sud si restul comunitatii internationale", a spus Abe, in declaratii pentru presa.

El s-a pronuntat astfel dupa ce a purtat un dialog telefonic cu Trump, care l-a informat despre propunerile Phenianului.

"Japonia si SUA isi mentin pozitia ferma de a aplica o presiune maxima asupra Coreei de Nord pana ce va intreprinde actiuni concrete pentru a abandona in mod ireversibil dezvoltarea de arme nucleare si de rachete", a aratat liderul nipon.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Premierul japonez va merge in aprilie in Statele Unite pentru a se intalni cu Donald Trump si a discuta despre Coreea de Nord, printre alte subiecte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.