Coreea de Nord, al carei program spatial este in opinia unor experti doar o acoperire pentru programul sau balistic, pregateste lansarea unui nou satelit, a informat marti un jurnal sud-coreean.

Saptamana trecuta, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat a noua serie de sanctiuni pentru a constrange Phenianul sa renunte la programele sale nuclear si balistic interzise, dar si la lansarile de satelit.

"Am aflat recent pe diferite canale ca Nordul a terminat un nou satelit numit Kwangmyongsong-5. Proiectul lor este de a plasa pe orbita un satelit echipat cu camere de luat vederi si instrumente de telecomunicatii", a declarat o sursa guvernamentala pentru cotidianul Joongang Ilbo, potrivit Agerpres.ro.

Serviciile sud-coreene de informatii sunt de parere ca acest satelit ar putea fi lansat cu o rampa mobila mobil, si nu de la situl obisnuit de la Sohae.

Articolul a aparut la o zi dupa ce organul oficial al partidului la putere in Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a publicat un comentariu in care s-a reafirmat dreptul Phenianului de a lansa sateliti.

Ziarul comunist a scris ca lansarile nord-coreene de sateliti sunt "absolut" conforme cu Carta ONU si dreptul international relativ la programele spatiale.

Jurnalul a invocat ca exemplu recenta lansare a unui satelit algerian.

La 3 decembrie, Rodong Sinmun a aparat "natura pasnica" a programului spatial nord-coreean, iar la 10 decembrie a sustinut ca fiecare tara are dreptul de a-si dezvolta un program spatial.

In octombrie, ambasadorul adjunct al Phenianului la ONU, Kim In-Ryong, a afirmat ca tara sa indeplineste un plan pe patru ani (2016-2020) referitor la dezvoltarea de "sateliti care sa contribuie la dezvoltarea economica si imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei".

El a adaugat ca Phenianul "a intrat in faza de dezvoltare practica a satelitilor" odata cu plasarea pe orbita reusita, potrivit Coreii de Nord, in februarie 2016 a satelitului Kwangmyongsong-4.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Dupa ani de esecuri succesive, Coreea de Nord ar fi reusit in decembrie 2012 sa plaseze un satelit pe orbita.

Jurnalul rus Rossiyskaia Gazeta a citat in urma cu cateva saptamani un expert militar rus, Vladimir Hrustaliov, afirmand ca se asteapta ca Phenianul sa lanseze cat de curand doi sateliti, unul de comunicatii si unul de observatie a Pamantului.

El a facut aceste afirmatii la intoarcerea dintr-o vizita de o saptamana in Coreea de Nord la jumatatea lui noiembrie, in cursul careia s-a intalnit cu responsabili ai agentiei spatiale nord-coreene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.