Bilantul cutremurului cu magnitudinea 7,3 care s-a produs la granita dintre Iran si Irak arata ca cel putin 210 de persoane si-au pierdut viata, iar alti peste 1.700 de oameni au fost raniti, in timp ce echipele de salvare cauta zeci de oameni sub daramaturi, potrivit Reuters.
UPDATE 17:00 - Bilanţul victimelor puternicului cutremur de la frontiera dintre Iran şi Irak a crescut la 407 morţi, a anunţat luni un reprezentant al serviciilor iraniene de managament în situaţii de dezastru, relatează The Associated Press.

UPDATE 12:00 -
Bilanţul victimelor cutremurului de la frontiera iraniano-irakiană a ajuns la cel puţin 328 de morţi, potrivit agenţie iraniene de stat Irna, scrie The Associated Press. Turcia a trimis personal de urgenta si ajutoare în nordului Irakului, iar autoritatile turce si-au exprimat ”adanca tristete” fata de această tragedie.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că ţara sa a acţionat imediat să trimită ajutoare medicale şi alimentare în nordul Irakului.

Vicepresedintele Semilunei Rosii turce Kerem Kinik a declarat ca 33 de camioane cu ajutoare se aflau in drum catre orasul irakian Sulaimaniyah, cu 3.000 de corturi si incalzitoare, 10.000 de paturi si paturi si hrana. Armata turca a anuntat ca un avion cargo cu ajutoare si personal de interventie in situatii de urgenta a sosit in Irak.

Ministerul turc de Externe a subliniat, intr-un comunicat, ca poporul turc ii sustine pe iranieni si irakieni si este pregatit saofere ajutoare in caz ca i se va cere acest lucru.

UPDATE 10:29
- Numarul victimelor a crescut la 210 morti si 1.700 de raniti. Un bilant anterior indica 168 de morti si in 1650 de raniti.

In urma cutremurului, in Iran si-au pierdut viata 164 de persoane, a anuntat Behnam Saeedi, purtatorul de cuvant al Organizatiei Nationale de Management al Dezastrelor din aceasta tara.

Oficialii se asteapta ca bilantul victimelor sa creasca in Iran, cand echipele de salvare vor ajunge la toti cei prinsi sub daramaturi. Seismul a fost resimtit in mai multe zone din Iran, dar provincia cea mai afectata este Kermanshah, care a anuntat trei zile de doliu.

Peste 97 de victime au fost in orasul Sarpol-e Zahab din Kermanshah, la aproximativ 15 kilometri de granita cu Irakul. Spitalul principal al orasului a fost grav avariat si se lupta sa trateze sute de persoane ranite, a anuntat televiziunea de stat.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Oficialii au mai anuntat ca cel putin patru oameni au murit in Irak, iar alte peste 50 de persoane au fost ranite.

Cutremurul, cu magnitudinea 7,3, a avut epicentrul la 32 de kilometri de orasul irakian Halabja, la o adancime de 33.9 kilometri.Seismul a produs panica pe strazile capitalei irakiene Bagdad, oamenii iesind pe strazi. La moscheile din Bagdad si din alte localitati irakiene s-au spus rugaciuni la difuzoare.

Cutremurul a fost resimtit si in Turcia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.