Irlanda de Nord nu va ramane pe piata unica a Uniunii Europene si nici in uniunea vamala, dupa Brexit, a declarat ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, el adaugand ca aranjamentele referitoare la granita nu trebuie sa erodeze integritatea Regatului Unit, transmite Reuters.

Reprezentantul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a exprimat posibilitatea ca Irlanda de Nord sa pastreze o parte din accesul la piata unica a UE.

”Vom iesi din Uniunea Europeana in 2019, ca Regat Unit. Trebuie sa ne asiguram ca nu se face nimic care sa submineze integritatea pietei Unice a Marii Britanii. Este dificil sa imi imaginez cum ar putea Irlanda de Nord sa ramana, in timp ce restul tarii iese. Cred ca este imposibil”,
a spus Brokenshire in timpul unui seminar care a avut loc luni la Bruxelles.

Brokenshire a reiterat insistenta premierului Theresa May ca Marea Britanie va iesi atat de pe piata unica cat si din uniunea vamala, in urma referendumului din 2016.

Londra a propus "o granita invizibila" intre Irlanda si Irlanda de Nord

Londra a propus ”o granita invizibila”, fara puncte vamale sau controale ale imigratiei, intre Irlanda, stat membru al UE, si Irlanda de Nord, dupa Brexit, dar nu a exprimat propuneri concrete privind aranjamentele vamale, iar UE a criticat planurile ca fiind nerealiste.

Guvernul dee la Dublin a anuntat ca nu va permite ca negocierile pentru Brexit sa treaca de la discutiile referitoare la separare la problemele comerciale dintre Marea Britanie si UE, asa cum insista Londra, fara mai multe garantii legate de frontiera, scrie News.ro.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a ceut mai multe garantii ca problema irlandeza va fi rezolvata chiar daca viitoarele discutii comerciale dintre Marea Britanie si celelalte 27 de state membre vor esua.

”Aratati-ne cum poate fi facut pratic, cum poti sa fii in afara pietei unice si a uniunii vamale si sa nu ai infrastructura la granita. Este vorba despre cum vor avea loc controalele”, a spus un diplomat european.

Cum Londra nu vrea sa accepte controale intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii, iar ambele parti vor evitarea introducerii controalelor de granita intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda, singura optiune ramasa ar fi controale vamale intre Republica Irlanda si restul UE.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

”Asta ar complica exporturile Irlandei in UE, pentru ca toate ar fi verificate ca si cum ar proveni din Irlanda de Nord, dar poate ca ar fi o solutie mai putin proasta decat a avea o granita pe insula”, a adaugat diplomatul european.

Negociatorii britanici si ai UE se vor intalni la Bruxelles joi si vineri pentru noi discutii referitoare la Brexit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.