Presedintele american Donald Trump cere condamnarea la pedeapsa cu moartea pentru autorul atacului de la New York soldat cu decesul a opt persoane si ranirea altor douasprezece.

"Teroristul de la New York era fericit cand cerut sa arboreze un steag ISIS in camera sa de spital. El a ucis opt oameni si a ranit grav alti 12. TREBUIE SA FIE CONDAMNAT LA MOARTE!", a scris Donald Trump intr-o postare pe Twitter, potrivit News.ro.

Autorul atacului de la New York - un migrant uzbek care a intrat cu o camioneta pe o pista de biciclete din New York si a ucis opt persoane, ranind alte 12 - a fost pus sub acuzare pentru terorism. El le-a spus anchetatorilor ca a inceput sa planifice acest atac in urma cu un an si ca a fost inspirat de videoclipurile organizatiei Stat Islamic.

Sayfullo Saipov, in varsta de 29 de ani, care a fost spitalizat dupa ce a fost impuscat si arestat in urma atacului, a fost audiat in spital si le-a spus anchetatorilor ca a inchiriat camioneta pe 22 octombrie, cand a exersat virajele.

El a spus ca a ales sa comita atacul de Halloween intrucat credea ca, fiind sarbatoare, vor fi mai multi oameni pe strazi si ca este multumit de ceea ce a facut.

Sayfullo Saipov a mai sustinut ca a fost inspirat sa comita atacul de videoclipurile organizatiei Stat Islamic pe care le-a urmarit pe telefonul mobil, fiind impresionat de un clip video in care liderul organizatiei teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, ii intreba pe musulmanii din Statele Unite cum decid sa actioneze ca raspuns la uciderea mai multor musulmani in Irak. De altfel, anchetatorii au descoperit in telefonul atacatorului mii de videoclipuri de propaganda ale ISIS.

Atacatorul a mai spus ca initial a vrut sa arboreze steaguri ale Stat Islamic pe vehicul, dar a renuntat pentru a nu atrage atentia. De asemenea, el i-a intrebat pe anchetatori daca ii pot aduce in camera de spital un steag al Statului Islamic.

Uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov era casatorit, avea doi copii, lucra pentru Uber si locuia in prezent in New Jersey. Saipov, care a intrat in SUA in 2010, a locuit pe rand in Ohio, Florida si apoi in Patterson, New Jersey.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.