Presedintele catalan destituit Carles Puigdemont a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca este necesara o ”incetinire” a procesului independentei catalane, in vederea evitarii unor tulburari, dupa ce Catalonia a fost plasata sub tutela de catre Madrid, relateaza AFP.

”Noi am fost obligati sa ne adaptam planul de lucru pentru a evita violenta”, iar ”daca aceasta atitudine are ca pret incetiniea desfasurarii Republicii, atunci trebuie sa consideram ca este un pret rezonabil de platit in Europa secolului al XXI-lea”, a spus el.

Pe de alta parte, Puigdemont a spus ca s-ar intoarce acasa ”imediat”, daca i s-ar garanta un proces echitabil in Spania, scrie The Associated Press.

Procurorul general al Spaniei a depus luni plangeri in justitie cu privire la rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri impotriva liderilor miscarii de independenta a Cataloniei, inclusiv impotriva lui Puigdemont.

Presedintele demis al Guvernului catalan a fugit luni in Belgia

Intrebat marti de jurnalisti cat va sta in aceasta tara, el a raspuns ca ”atat cat consideram (necesar)”.

”Situatia evolueaza zilnic. Aici avem garantii mai bune cu privire la drepturile noastre si ne putem indeplini obligatiile de aici”, a continuat el.

”Daca ei (Madridul) ne pot garanta noua, tuturor, si mai ales mie, un proces drept, independent, o separare a puterilor pe care o avem in majoritatea natiunilor europene, daca ei pot sa garanteze asta, atunci noi ne-am intoarce imediat”.

Mitinguri in favoarea independentei Cataloniei si unitatii Spaniei la Bruxelles

Grupuri mici de manifestanti din ambele tabere implicate in criza politica din Spania demonstrau marti, la Bruxelles, in fata cladirii in care presedintele catalan demis Carles Puigdemont a sustinut o conferinta de presa, relateaza The Associated Press.

Manifestantii proindependenta agitau steaguri “estelada”, simbolul Cataloniei, in timp ce manifestantii care sustin unitatea regatului spaniol agitau steagurile tarii.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Multimea a straigat ”Traiasca Spania!”, dar si ”Traiasca Catalonia!”.

Politia belgiana asigura securitatea in fata sediului Clubului Presei de la Bruxelles, in timp ce Puigdemont vorbea in fata presei.

Niciun incident nu a avut loc in timpul celor doua manifestatii, foarte galagioase, scrie News.ro.

Puigdemont a declarat că acceptă ”provocarea” alegerilor regionale concovocate pe 21 decembrie de către Guvernul spaniol şi a dat asigurări că el va respecta rezultatul acestor alegeri.

”Vreau un angajament clar din partea statului (spaniol). Va respecta statul rezultatele care ar putea să le ofere o majoritate fortelor independentei?”, a adaugat el în aceasta conferinta de presa.

Curtea Constitutionala spaniola suspenda declaratia de independenta a Cataloniei

Curtea Constitutionala spaniola a suspendat marti declaratia de independenta a Cataloniei, pe perioada in care ii examineaza legalitatea, relateaza AFP si The Associated Press.
Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Curtea a anulat declaratia de independenta adoptata vineri de Parlamentul Catalan, a anuntat un purtator de cuvant al institutiei, scrie Reuters.

Parlamentul de la Barcelona s-a pronuntat vineri pentru deschiderea unui ”proces constituant” in vederea despartirii Cataloniei de restul Spaniei.

Declaratia a fost adoptata cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali.

Votul a fost boicotat de parlamentarii opozitiei

Deputatii Partidului Socialist (PSC), Partidului Popular (conservatori) si Partidului Ciudadanos (liberali, centru), a parasit hemiciclul in semn de protest.

La cateva ore dupa adoptarea acestei declaratii unilaterale, Guvernul de la Madrid a decis sa dizolve Parlamentul Cataloniei si sa plaseze regiunea sub tutela, in asteptarea unor noi alegeri regionale, prevazute pe 21 decembrie.

Citeste si:
Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Herson și Zaporojie
Vladimir Putin recunoaște...

Curtea a anuntat vneri intr-un comunicat ca a acceptat o plangere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatistilor de a se pronunta prin vot asupra secesiunii de Spania.

Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional si procuratura catalana au primit termen trei zile sa-i prezinte observatii, preciza Curtea in comunicat.

Constitutia spaniola din 1978 prevede ca regatul este ”indisolubil”.

Curtea Constitutionala a respins, pana in prezent, orice incercare de secesiune catalana.

Curtea a anuntat aceasta decizie, in urma unei plangeri depuse de parlamentari catalani care se opun declaratiei de independenta aprobate vineri de Parlamentul Cataloniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.