Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acuza Rusia a mobilizat mai multi militari decat a anuntat, in cadrul exercitiului Zapad, desfasurat in luna septembrie. 

Jens Stoltenberg a facut aceste declaratii dupa ce ambasadorii tarilor membre NATO au avut o intalnire cu ambasadorul Rusiei, Aleksandr Grusko.

"Aliatii au aratat ca numarul trupelor participante la exercitiu l-a depasit semnificativ pe cel anuntat inainte de exercitii, scenariul a fost diferit si anvergura geografica a exercitiului a fost mult mai mare decat ceea ce se anuntase inainte. Am convenit ca principiul informarilor reciproce, inclusiv in avans, este util. De asemenea, am stabilit sa crestem transparenta si predictibilitatea in spatiul euro-atlantic prin contactele la nivel de comandamente militare”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit Mediafax.ro.

Ucraina a acuzat Rusia ca si-a lasat trupele in Belarus, dupa efectuarea exercitiilor Zapad. Statele memebre ale Aliantei au ridicat inca din august problema ca Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru a pregati o invazie.

Desia Rusia a anuntat ca aceste exercitii au caracter defensiv, Viktor Muzhenko, seful Statului Major al Ucrainei a punctat ca manevrele au fost unele ofensive.

Expertii occidentali au apreciat exercitiile drept un paravan care ofera Rusiei posibilitatea de a pozitiona aproximativ 100.000 de militari in Belarus, cu scopul de a pregati o posibila invazie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.