Statele Unite vor primi pana la 45.000 de refugiati, din intreaga lume, in 2018, cel mai scazut nivel de pana acum, ceea ce ilustreaza prioritatea acordata de Washington securitatii nationale, au anuntat oficiali guvernamentali citati sub acoperirea anonimatului de AFP.

Sursele nu au precizat daca interdictia de intrare a refugiatilor timp de 120 de zile, care face parte din decretul lui Trump privind migratia, va fi prelungita dupa 24 octombrie.

Programul de primire a inclus aproape 85.000 de persoane in 2016 si 54.000 in 2017 – un numar putin pste limita de 50.000 de refugiati anuntata de republican dupa investirea in functie.

Pentru anul fiscal 2018, care incepe duminica, Africa a primit cel mai mare contingent (19.000), urmata de Asia de Sud (17.000), Asia de Est si Orientul Mijlociu (5.000), Europa si Asia Centrala (2.000) si America Latina si Caraibe (1.500).

Securitatea populatiei americane este principala noastra preocupare. Vrem sa ne asigurarm ca programul de primire a refugiatilor se adreseaza celor care au dreptul la aceasta protectie si despre care se stie ca nu reprezinta un risc pentru securitatea tarii noastre”, a explicat un membru al administratiei.

Statele Unite vor ramane, insa, tara care accepta cei mai multi refugiati din lume si principalul donator pentru primirea si protectia refugiatilor, a subliniat el.

Solicitantii de azil vor fi supusi unor verificari intensive in materie de securitate, biografice si biometrice, in mai multe etape”, inainte si dupa sosirea pe teritoriul american, a precizat un alt oficial guvernamental.

Potrivit lui, aceste verificari vor fi consolidate periodic, pentru a raspunde posibililor amenintari specifice.

Cele doua surse au dat asigurari ca masurile sporite de securitate nu sunt menite sa ingreuneze analizarea candidaturilor, care dureaza in prezent intre 18 luni si doi ani.

De asemenea, oficialii au negat ca Trump ar vrea sa reduca numarul de straini din SUA pentru a garanta angajarea tuturor cetatenilor americani.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.