Doar 39% dintre angajatii romani se declara multumiti de situatia profesionala actuala, in timp ce 41% sunt indiferenti, iar restul de 20%, majoritatea tineri cu varsta sub 25 de ani, se declara nemultumiti, potrivit unui studiu realizat de eJobs.

Cu toate acestea, aproape jumatate (49%) dintre participantii la studiu considera ca au facut alegerea potrivita privind cariera lor si, la polul opus, un angajat din cinci crede ca a facut o alegere mai putin sau deloc potrivita, mai arata sondajul”, arata studiul.

Cum isi aleg angajatii romani cariera:

  • pentru 36% dintre respondenti a fost o optiune proprie.
  • alti 31% spun ca au fost influentati de anumite circumstante in alegerea parcursului profesional, cum ar fi facultatea urmata sau primul job
  • pentru 15% decizia a avut ca factor determinant studiile urmate intr-un liceu de specialitate.
Principalele criterii care au stat la baza alegerii carierei sunt pasiunea pentru domeniul de activitate (34%) si abilitatile personale (32%).

Aproape un sfert dintre respondenti au fost motivati, totodata:

  • de siguranta locului de munca (24%),
  • de oportunitatile de dezvoltare profesionala (24%),
  • de posibilitatea de a avea venituri mai mari decat in alte domenii (23%)
  • de perspectivele de viitor ale domeniului ales (22%).
”Pasiunea pentru domeniu este importanta mai ales in cazul tinerilor cu varsta sub 25 de ani, reprezentand 46% din total, si scade odata cu varsta, cei de 46-55 de ani avand o pondere de numai 25%. Pentru acestia din urma, siguranta locului de munca este principala motivatie in alegerea carierei si tot ei sunt cei care, cu un procent de 51%, au cea mai mare compatibilitate intre cariera actuala si domeniul in care si-au urmat studiile”, releva studiul.

Angajatii cu varsta intre 25 si 35 de ani lucreaza mai degraba intr-un domeniu diferit de cel in care s-au specializat (59%), alegerea fiind facuta in special in functie de abilitatile personale, de oportunitatile de dezvoltare profesionala, de posibilitatea de a avea venituri mai mari decat in alte domenii, precum si de perspectivele de viitor.

Gradul de satisfactie profesionala este in mare masura corelat cu planurile de viitor ale angajatilor romani, astfel ca 61% dintre participantii la studiul derulat de eJobs au declarat ca iau in calcul schimbarea carierei in urmatorii trei ani.

Cei mai decisi in acest sens sunt tinerii pana in 35 de ani (68%), iar principalul motiv invocat pentru aceasta schimbare este lipsa de motivatie in cariera actuala (44%). O treime (36%) considera ca nu are suficiente oportunitati, iar cate un sfert dintre respondenti cred ca este dificil sa avanseze in cariera actuala (26%) sau nu le place ceea ce fac in prezent (24%).

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Dintre cei care au in plan sa-si schimbe cariera, aproape jumatate (45%) vor sa faca acest pas in cel mult sase luni, 25% au ca obiectiv urmatoarele 6-12 luni, iar alti 26% considera ca vor reusi sa-si schimbe cariera in urmatorii 1-3 ani.

Schimbarea carierei nu e totusi o decizie tratata cu lejeritate, angajatii constientizand ca un astfel de pas nu se face usor si fara riscuri asociate. Astfel, multi se tem sau amana sa faca un pas in acest sens dintr-o serie de motive, precum lipsa sigurantei financiare in perioada de start in noua cariera, lipsa de timp pentru pregatirea profesionala sau cautarea unui nou job, precum si incertitudinea cu privire la perspectivele de viitor. Teama de schimbare este un alt obstacol important pentru acestia si, surprinzator, este caracteristica mai cu seama celor pana in 35 de ani, in timp ce lipsa de incredere in alegerea viitoarei cariere este cel mai mult mentionata de tinerii pana in 25 de ani”, a declarat Bogdan Badea, director de vanzari eJobs Group.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Studiul eJobs a fost realizat in perioada august-septembrie 2017, pe un esantion de 1.794 de respondenti, dintre care 63% sunt salariati fara functii de conducere. Ca profil general, 62% dintre participantii la studiu sunt femei, 38% barbati, iar categoria dominanta de varsta (83%) este 26-55 de ani.

Sursa: News.ro


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.