Trei atacuri sinucigase revendicate de Statul Islamic s-au soldat joi cu moartea a cel putin 50 de personae in sudul Irakului, in timp ce peste 80 au fost ranite, au declarant surse medicale si din politie, citate de Reuters.

Atacatorii, imbracati in uniforme de politie si la volanul unor vehicule militare furate, au vizat un punct de control al politiei si doua restaurante, pe o autostrada din apropiere de orasul Nassiriya, folosind masini-capcana si veste cu explozibili, au precizat sursele.

Surse medicale au declarat ca cel putin 10 pelerini iranieni, care vizitau locuri sacre siite, se numara printre morti.

Cel mai sangeros atac a fost cel de la un restaurant de la vest de Nassiriya. “Un atacator si-a detonat vesta cu explozibili intr-un restaurant aglomerat, in timp ce un grup de persoane inarmate au aruncat grenade si au tras in clienti”, a declarat colonelul de politie Ali Abdul Hussain.

Surse din fortele de ordine au declarat ca mai multi ofiteri au fost ucisi si in atacul vizand punctul de control, dar bilantul acelui atac nu este clar inca.

Oficiali din serviciile de securitate irakiene si kurde afirma ca militanti sunniti probabil ca vor purta un razboi de gherila in Irak, dupa ce autoproclamatul califat de la Mosul s-a prabusit.

Atacurile ISIS, comise pentru a transmite un mesaj

ISIS este asediat si la Rakka, in Siria – baza sa operationala pentru atacuri in Orientul Mijlociu si Occident.

Oficiali din serviciile de securitate afirma ca atacurile de joi sunt o tentatica de a transmite un mesaj adeptilor ISIS ca gruparea este inca puternica si poate opera in alte parti ale Irakului, dupa pierderile teritoriale suferite.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea, intr-un comunicat publicat de agentia sa, Amaq News, potrivit carora jihadistii sunniti au ucis "zeci de siiti".

Activitatea ISIS este concentrata, de obicei, in vestul si nordul Irakului. Atacurile cu bomba in sud, unde este extras majoritatea petrolului si unde exista o prezenta sporita a fortelor de securitate, sunt relativ rare.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.