Uraganul Irma contina sa faca ravagii. Presedintele american Donald Trump a declarat starea de catastrofa naturala in Florida, duminica, permitand astfel deblocarea unor mijloace suplimentare in vederea ajutorarii peninsulei maturate de uriasul uragan, relateaza AFP.

Uraganul Irma strabatea coasta de vest a Floridei, In noaptea de duminica spre luni, rastrurnand palmieri, smulgand stilpi electrici si deversand ploi diluviene, afectand o zona extrem de frecventata de turistisi vulnerabila la cresterea nivelului apelor.

Trump a anuntat ca se va duce ”foarte repede” in Florida, in sud-estul Statelor Unite.

”Irma ar urma sa se indrepte catre nord-nord-vest in noaptea” de duminica spre luni, anunta NHC.

Insotit de rafale violente de vant, de pana la 155 de kilometri pe ora, uraganul urca pe coasta de vest a Floridei cu 22 de kilometri pe ora catre nord, la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romaniei), amenintand orasul Tampa, dupa ce a afectat sud-vestul peninsulei.

Uraganul Irma a atins uscatul prima oara duminica dimineata

S-au inregistrat rafale de vant de 215 kilometri pe ora, ca uragan de categoria a 4-a, pe Keys, un mic arhipelag de insule aflate in largul Floridei continentale, cauzand pagube importante. El s-a indreptat apoi catre coastta de vest a statului, unde a atuns uscatul a doua oara duminica dupa-amiaza, scrie News.ro.

Irma a fost retrogradata ulterior la la categoria a 2-a pe o scala de cinci trepte, a anuntat Centrul americane la uraganelor (NHC).

Dupa ce a trecut din nou pe deasupra oceanului, ea a atins din nou Florida duminica dupa-amiaza, la ora 19.35 GMT (22.35, ora Romaniei), de aceasta data la Marco Island, pe coasta de vest, cu rafale de vant de 185 de kilometri pe ora -categoria a 3-a -, dupa care a fost retrogradata la categoria a 2-a.

”Irma va aduce rafale de vant si maree de furtuna potentiala mortale pe Keys si intr-o vasta parte a centrului si vestului Floridei in aceasta (duminica)seara si luni”, a avertizat NHC. Ar urma sa devina luni, mai tarziu, o furtuna tropicala.

Dupa ce a devastat mai multe insule in Caraibe si a ucis 27 de oameni in aceasta regiune, bilantul Irmei a crescut in Florida cu trei victime, ucise in accidente rutiere sambata si duminica dimineata.

Presedintele s-a felicitat pentru buna coordonare intre diverse servicii de salvare federale si autoritati locale.

”Merg acum la o reuniune. Insa totul depinde de coordonare. Si cred ca suntem cu adevarat bine coordonati, atat de bine pe cat putem fi”, a mai declarat Donald Trump.

Citeste si:
VIDEO Un grup de rechini au înconjurat persoanele aflate pe o...
VIDEO Un grup de rechini au...

El a adus un omagiu Pazei de Coasta si Agentiei pentru situatii de urgenta (Fema).

Trump pare ca a abordat cu multa energie acest aspect al muncii sale prezidentiale.

El s-a dus in doua randuri in Texas, care s-a confruntat la sfartitul lui august cu inundatii catastrofale cauzate de uraganul Harvey si a decis foarte rapid sa declare starea de catastrofa naturala pentru a debloca ajutoare suplimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.