Rafale de vant foarte violente si marea agitata afecteaza duminica sudul Floridei, unde uraganul Irma, unul dintre cele mai puternice formate in Atlantic, ajunge in cursul zilei, dupa ce a provocat deja 25 de decese si pagube enorme in Caraibe.

„Ma voi ruga mult. Cu tatal si surorile mele”, spune Keilyn Mora, intr-un refugiu pentru sinistrati. Asemenei acestei adolescente de 16 ani, zeci de mii de persoane evacuate asteapta cu teama sosirea pe coasta de vest a Texasului a uraganului care era duminica dimineata de marimea statului Texas.

Alte sute de mii de oameni s-au refugiat in nord. In total, 6,3 milioane de locuitori ai statului, adica peste un sfert din populatie, au primit ordin de evacuare.

In jurul orei 1 GMT (4 ora Romaniei), ochiul uraganului se afla la 170 de kilometri sud-est de key West, punctul cel mai sudic al Statelor Unite. Furtuna era insotita de rafale de vant de 205 kilometri pe ora. In orele urmatoare, Irma s-a intensificat si a redevenit un uragan de categoria 4, cu rafale de vant de peste 240 de kilometri pe ora.

Cuba, afectata grav

Irma avanseaza lent, cu numai 15 kilometri pe ora, din partea de nord a Cubei, unde a “afectat grav” provinciile Camaguey si Ciego de Avilapotrivit autoritatile. Micile insule turistice din jurul Cubei erau, in cursul noptii de sambata spre duminica, rupte de restul lumii.

Potrivit unui bilant initial, pagubele materiale sunt important, dar nu a fost inregistrat oficial nici un deces.

Pe coasta de nord a tarii si la Havana, unde doua milioane de locuitori au fost plasati in stare de alerta din cauza riscului de inundatii, s-au inregistrat valuri de sapte metri.

Furtuna tropicala

O soarta similara asteapta acum o mare parte din Florida. Zona se confrunta deja cu “vant de intensitatea unei furtuni tropicale si cu o mare periculoasa”, a anuntat guvernatorul Rick Scott. Tinand cont de altitudinea joasa, insulele Keys sunt deosebit de vulnerabile la cresterea marii. “Daca ati primit ordin de evacuare, trebuie sa o faceti acum. Este ultima voastra sansa sa luati o decizie buna”, a adaugat guvernatorul, potrivit News.ro.

Presedintele Donald Trump a declarat intr-un mesaj inregistrat ca Irma este “o furtuna cu un potential distructiv absolut istoric” si a indemnat populatia sa asculte recomandarile Guvernului si fortelor de ordine.

Citeste si:
VIDEO Un grup de rechini au înconjurat persoanele aflate pe o...
VIDEO Un grup de rechini au...

Potrivit meteorologilor americani, Irma va provoca “inundatii pe mai multe sute de kilometri de coasta, din cauza unei marei cu potentialul de a provoca victime”.

„Va poate acoperi casa (…). Nu veti supravietui cresterii nivelului apei”, a insistat Scott.

In mai multe orase au fost introduse restrictii de circulatie incepand de sambata seara, pentru a reduce numarul de victime si a evita jafurile.

Autobuze scolare au ajutat la evacuarea a peste 54.000 de locuitori care s-au refugiat deja in adaposturile deschise in cladiri solide, departe de mare.

Uraganul a devastat pana acum mai multe insule din Caraibe si a provocat moartea a cel putin 25 de persaine: 10 in partea franceza a insulei St. Martin, doua in partea olandeza, patru in Insulele Virgine americane, sase in Insulele Virgine britanice si in arhipelagul Anguilla, doua la Porto Rico si una la Barbuda.

Citeste si:
De ce este important să construim cu o firmă autorizată și cu...
De ce este important să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.