Soferul furgonetei albe care a intrat joi in multime la Barcelona a fost identificat, a anuntat luni politia catalana pe Twitter. Mesajul nu include numele suspectului, dar ministrul catalan de Interne a spus ca “totul sugereaza ca Younes Abouyaaqoub era la volan”, relateaza AFP. Intre timp, rudele au povestit ca tanarul a inceput sa aiba un comportament mai coservator in ultimul an, relateaza Reuters.

Marocanul de 22 de ani, a carui fotografie a fost facuta publica, este cautat in toata Europa, desi politia nu este sigura daca mai este sau nu in viata.

Abouyaaqoub a inceput in ultimul an sa respecte mai strict doctrina religioasa, iar in timpul unei vizite in Maroc, in martie, a refuzat sa dea mana cu femeile, au povestit rudele.

Rudele si-au exprimat socul si furia dupa ce au descoperit presupusa implicare in atacul de la Barcelona a lui Younes Abouyaaqoub, precum si a fratelui si a celor doi veri ai lui, toti originari din orasul marocan Mrirt.

Familia tanarului a spus ca Younes si fratele sau au fost vazuti ultima data in martie

“Am deschis usa si i-am vazut pe Younes si pe Mohamed pe motociclete. Nimeni din familie nu stia ca vin. Atunci i-am vazut ultima data”, a spus o verisoara a celor doi, citata sub acoperirea anonimatului.

Ea a povestit ca Mohamed era mai conservator decat Younes, cu toate ca, in urma cu cativa ani, el era cel care mergea in clubiri si consuma alcool. Femeia il acuza pe Mohamed ca l-a influentat pe Younes.

“Pana anul trecut, Younes era complet normal, dar cand ne-a vizitat anul acesta, a refuzat sa dea mana cu noi, la fel ca Mohamed”, a spus femeia.

“Younes a intrat, a facut un dus, s-a dus la rugaciunea de vineri la moscheea locala si am servit pranzul impreuna. Dupa aceea, am mers impreuna prin tara, am mers la ocazii de familie, precum nunti, lucrurile erau normale”, ii aminteste ea.

Mrirt este un orasel sarac si izolat, iar multi dintre localnici au emigrat in Europa. Masini cu numere de inmatriculare europene, apartinand familiilor care se intorc vara, sunt obisnuite pe strazi.

Fatima Abouyaaqoub, o matusa a celor doi frati, Younes s-a mutat in Spania in 1999, la un an dupa ce tatal sau, Omar, a mers acolo.

Omar lucreaza in industria lemnului si a muncit in Franta anul trecut

“Nu imi este mila de Younes, chiar daca il prind si il ucid. Imi fac griji pentru fratele meu, tatal sau, si pentru mama sa, care sunt analfabeti si nici macar nu vorbesc araba sau spaniola. Acei baieti au profitat de analfabetismul parintilor lor”, a spus Fatima.
Citeste si:
VIDEO Scandal între Mitică Dragomir și protestatarul Marian Ceaușescu
VIDEO Scandal între Mitică...

Ea crede ca nepotii sai au fost radicalizati de imamul Abdelbaki Es Satty, din Ripoll. “Baietii acestia nici macar nu stiu sa citeasca in araba, Orice i-a schimbat s-a intamplat in Europa, nu aici”, a subliniat ea.

Abouyaaqoub este unul dintre cei 12 suspecti pentru atacul de joi, de pe La Rambla, cel mai faimos boulevard din Barcelonia, soldat cu 13 morti, scrie News.ro.

Fratele sau, El Houssaine Mohamed, si verii sai primari, Mohamed si Omar Hychami au fost ucisi in atacul din noaptea de joi spre vineri, de la Cambrils.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.