Un atacator care purta steagul national chinez si agita o sabie de samurai a ranit vineri o grada din cadrul politiei militare, in fata presedintiei taiwaneze, au anuntat autoritatile, relateaza AFP.

Suspectul, un taiwanez arestat la locul atacului, a spus ca voia sa-si exprime opiniile politice si ca a furat sabia din Muzeul Fortelor armate, vecin, a declarat politia pentru AFP.

Sediul presedintiei se afla in centrul orasului Taipei. Actuala sefa a statului, Tsai Ing-wen, provine dintr-un partid care este in mod traditional ostil Beijingului.

Relatiile cu China s-au deteriorat dupa venirea sa la putere, anul trecut. Tsai refuza sa se plieze politicii chineze potrivit careia insula face parte din ”China unica”.

Taiwanul, o democratie, isi traieste propriul destin din 1949, insa Beijingul il considera in continuare o parte integranta a teritoriului sau care, altfel, poate fi recucerit cu forta, scrie News.ro.

Atacatorul a ”folosit un ciocan cu care a spart vitrina in Muzeul de istorie si a furat o sabie de samurai”, a declarat un anchetator. ”Steagul national chinez a fost gasit in rucsacul sau. El a spus ca voia sa-si exprime vederile politice ducandu-se la presedintie”.

Barbatul, identificat doar cu numele de familie Lu, a dat o lovitura de sabie unei garzi care incerca sa-l impiedice sa intre in sediul presedintiei printr-o intrare laterala, potrivit unui purtator de cuvant al presedintiei, Alex Huang.

Garda a fost spitalizata in stare stabila

Agresorul a fost arestat preventiv. Acest somer, fara cazier judiciar, a scris in mai multe randuri comentarii prochineze pe Internet, potrivit presei locale.

Potrivit unei fotografii publicate de politie, arma era gravata cu inscriptia ”(in) Batalia de la Nankin (aceasta sabie) a ucis 107 persoane”.

Un angajat al Muzeului Fortelor armate a declarat ca arma a fost folosita de armata japoneza in masacrarea locuitorilor orasului chinez Nankin in 1937.

Presedintia a mai fost deja tinta unor atacuri, in trecut.

In noiembrie 2014, un sofer a incercat sa forteze intrarea resedintei prezidentiale cu masina, in semn de protest fata de politica in domeniul sanatatii a predecesorului lui Tsai, Ma Ying-jeou.

Citeste si:
Două persoane au fost rănite în urma unui conflict cu săbii și...
Două persoane au fost rănite...

In ianuarie 2014, un barbat a reusit, la volanul unei camionete, sa faca tandari un geam antiglont si sa treaca de intrarea principala a biroului presedintiei. El intentiona sa protesteze, astfel, fata de o sedinta in care se judeca cu fosta sa sotie.

Doar cei doi soferi au fost raniti in aceste incidente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.