Bilantul seismului de 7 grade pe Richter care s-a produs marti, in provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), a crescut la cel putin 13 morti, in timp ce 175 de oameni au fost raniti, relateaza BBC News. Autoritatile au avertizat ca bilantul ar putea creste in continuare.

Update 11:20- Bilantul seismului a crescut la cel putin 19 morti, dintre care sase turisti straini.

Oficialii nu au dezvaluit deocamdata nationalitatile turistilor decedati.

Printre raniti se afla un francez si o femeie din Canada. Maxence Vallon, in varsta de 18 ani, a fost ranit la ambele picioare, in timp ce femeia, care a refuzat sa isi divulge numele, a suferit o rana usoara la cap.

“Stateam in aer liber, pentru a ne adaposti, cand o piatra mare a cazut si mi-a lovit fratele direct in picior”, a declarat Romain Vallon, care studiaza la Beijing.

Cei doi frati stateau la un hotel din Jiuzhaigou, impreuna cu mama lor, cand a avut loc seismul.

Intre timp, autoritatile din Suchuan au anuntat ca echipele de salvare evacueaza treptat turistii si localnicii izolati de alunecarile de teren provocate de seism.



De asemenea, epicentrul acestui cutremur este situat la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de localitatea Guangyuan, o metropola cu aproape 2,5 milioane de locuitori din Sichuan.

Cutremurul s-a produs la o adancime de 32 de kilometri intr-o zona seismica activa din China.

Pana in acest moment nu exista informatii despre daune materiale, dar 4.822 de persoane si-au pierdut viata in urma cu noua ani, atunci cand un seism cu magnitudinea de 7,9 a lovit localitatea Guangyuan.

In 2008, aproape 70.000 de persoane si-au pierdut viata in cutremurul devastator din Sichuan.

Bilantul seismului de marti, din provincia Sichuan, aflata in sud-vestul Chinei, a crescut la cel putin 13 morti, in timp ce 175 de oameni au fost raniti, relateaza BBC News. Autoritatile au avertizat ca bilantul ar putea creste in continuare.

Epicentrul cutremurului a carui magnitudine a fost revizuita la 7 s-a inregistrat intr-o zona populara in randul turistilor, la aproximativ 300 de kilometri nord de capitala provinciei, Chengdu, la numai 10 kilometri adancime.

Fotografii publicate pe retelele de socializare arata cladiri avariate, inclusiv un hotel din Jiuzhaigou, unde se afla cea mai faimoasa rezervatie naturala a Chinei, aflata in patrimoniul UNESCO.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Proprietarul unui restaurant din oras a declarat ca seismul produs la ora locala 21.20 (16.20 ora Romaniei) s-a simtit mai puternic decat cel care a afectat regiunea in 2008, soldat cu 70.000 de morti. Nimic nu sugereaza, insa, ca bilantul cutremurului de marti s-ar apropia de cel al seismului din urma cu noua ani, ce a avut magnitudinea 8, scrie News.ro.

Tang Sesheng a declarat pentru agentia de presa AFP ca multi oameni s-au refugiat in piata centrala din oras. “Oamenii nu au luat nimic precum bani sau haine – pur si simplu am fugit cu totii afara imediat”, a adaugat el.

Socati si speriati

Gwendolyn Pang de la Crucea Rosie China, a avertizat ca va dura un timp pentru a stabili amploarea pagubelor si numarul de victime. “Liniile de comunicatii si electricitate sunt intrerupte, iar oamenii sunt, fara indoiala, socati si speriati”, a spus ea.
Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Comisia Nationala pentru Administrarea Dezastrelor din China a avertizat ca este posibil ca bilantul sa ajunga la 100 de morti si 130.000 de case avariate. Presa locala scrie ca turisti s-ar numara printre morti si raniti.

Presedintele Xi Jinping a cerut “eforturi complete pentru a organiza rapid eforturile de asistenta si salvare a persoanelor ranite”, anunta agentia de presa Xinhua, precizand ca pompieri si militari sunt desfasurati din zonele invecinate.

Insa Comisia nationala pentru reducerea impactului catastrofelor a apreciat ca 100 de persoane ar fi putut sa fi murit in cutremur, un bilant care are la baza date ale recensamantului din 2010 in aceasta regiune muntoasa si putin populata.

Seismul s-ar fi putut solda cu mii de raniti, a adaugat Comisia intr-un comunicat publicat pe site, iar peste 130.000 de locuinte au fost avariate.

Autoritatile se tem de un bilant de cel putin 100 de morti si mii de raniti

Comisia nationala pentru reducerea impactului catastrofelor a apreciat ca 100 de persoane ar fi putut sa fi murit in cutremur, un bilant care are la baza date ale recensamantului din 2010 in aceasta regiune muntoasa si putin populata.
Citeste si:
Peste 50% din mașinile electrice vândute în 2022 au fost chinezești
Peste 50% din mașinile...

Seismul s-ar fi putut solda cu mii de raniti, a adaugat Comisia intr-un comunicat publicat pe site, iar peste 130.000 de locuinte au fost avariate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.