Premierul Volodimir Groisman a declarat marti dupa-amiaza ca institutiile guvernamentale si companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic ”fara precedent”, care nu a lovit insa cele mai importante sisteme informatice ale Kievului. Intre timp, o agentie guvernamentala elvetiana sustine ca este vorba despre reintoarcerea ransomware-ului Petya, in vreme ce alti experti vorbesc despre o noua versiune a WannaCry, transmite Reuters.

Este un atac fara precedent, dar expertii nostri isi fac treaba si protejeaza infrastructura strategica. Sistemele importante nu au fost afectate”, a scris premierul ucrainean intr-un mesaj postat pe Facebook.

Un reprezentant al Consiliului de Securitate de la Kiev a precizat ca exista semne ale implicarii rusilor in valul de atacuri cibernetice care au lovit institutiile din Ucraina. ”Deja, de la prima noastra analiza a virusului, putem sa vorbim despre amprentele rusilor”, a declarat secretarul Oleksandr Turcinov.

De asemenea, acest atac pare ca se raspandeste rapid in intreaga lume si a blocat deja sistemele informatice ale unor companii si firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca si Rusia.

Institutiile afectate de atacul cibernetic

Aeroportul Borispil se numara printre tintele atacului informatic si a avertizat ca mai multe zboruri ar putea sa decoleze cu intarziere de la Kiev.

Doua servicii postale si mai multe banci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrica Ukrenergo, precum si compania aeronautica Antonov.

Atat compania petroliera rusa Rosneft, cat si compania daneza Maersk, au anuntat ca sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme exista si in birourile din Marea Britanie si Irlanda.

Putem sa confirmam ca sistemele informatice ale Maersk au cazut in mai multe unitati din cauza unui atac cibernetic. Continuam sa evaluam situatia. Siguranta angajatilor nostri, a operatiunilor si a clientilor este prioritatea noastra”, se arata intr-un comunicat al companiei Maersk.

Autoritatile spaniole au anuntat ca un atac cibernetic a vizat inclusiv multinationalele Mondelez si DLA Piper.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ucrainenii se plang ca metroul nu mai accepta plati electronice in Kiev. Probleme similare exista in mai multe lanturi de benzinarii din Ucraina.

Vicepremierul ucrainean a anuntat ca sistemul informatic guvernamental a cazut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat ca este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat in luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de tari.

O agentie guvernamentala elvetiana a anuntat reintoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme in principal in Ucraina, Rusia, Marea Britanie si India.

Bitdefender: Mai multe institutii din Romania au fost afectate

Mai multe companii si institutii din Romania au fost afectate, marti, de acest atac cibernetic de tip ransomware, denumit GoldenEye, care cripteaza datele utilizatorilor si apoi solicita recompensa, a anuntat marti producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender.
Citeste si:
Mai multe spitale din Capitală și din țară au suferit un atac...
Mai multe spitale din...

Amenintarea GoldenEye a facut deja victime in mai multe tari la nivel global, printre care Romania, Ucraina si Rusia, a avertizat Bitdefender.

Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blocheaza datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor sa mai foloseasca dispozitivul infectat, dat fiind ca, dupa ce termina procesul de criptare a datelor, forteaza calculatorul sa se inchida si il face inutilizabil pana la plata recompensei de 300 de dolari”, a anuntat compania.

Specialistii in securitate cibernetica recomanda utilizatorilor sa faca mai multe copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora. In plus, utilizatorii sunt sfatuiti sa actualizeze in regim de urgenta sistemul de operare si toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni si sa evite sa foloseasca versiunile mai vechi ale programelor.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.