Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, scrie BBC News.

Donald Trump a afirmat ca Acordul de la Paris este in dezavantajul Statelor Unite, dar este dispus sa negocieze un nou acord asupra schimbarilor climatice "in termeni echitabili pentru Statele Unite".

Pentru a-mi indeplini angajamentul solemn de a proteja America si cetatenii sai, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar incep negocieri fie pentru a reintra in Acordul de la Paris, fie o tranzactie intru totul noua in baza unor prevederi care sa fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii sai, poporul sau, contribuabilii sai”, a declarat seful statului american, potrivit News.ro.

"Asadar iesim. Dar vom incepe sa negociem si vom vedea daca putem sa facem un acord care sa fie corect. Daca putem, va fi grozav, iar daca nu putem, bine”.

In Gradina Trandafirilor au izbucnit urale si ropote de aplauze la declaratiile presedintelui.

Trump a apreciat ca acordul favorizeaza China si India, in detrimentul Statelor Unite. "Acordul este o redistribuire masiva a bogatiei Statelor Unite si altor tari. Afacerile noastre se vor opri in multe cazuri”, a spus el.

Miliardarul republican afirma ca multe locuri de munca vor disparea din cauza Acordului.

Donald Trump critica ferm Acordul de la Paris

Seful statului apreciaza ca acest Acordul de la Paris este un exemplu de ”intrare a Washingtonului intr-un acord care dezavantajeaza Statele Unite in beneficiul exclusiv al altor companii”.

Nu doar ca aceasta intelegere le impune cetatenilor nostri restrictii economice dure, dar nu se ridica la nivelul idealurilor noastre. Ca unul caruia ii pasa profund de mediu, si imi pasa, nu pot sa sustin cu constiinta impacata o intelegere care pedepseste Statele Unite, ceea ce face”, adauga el.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Trump citeaza un editorial din Wall Street Journal (WSJ), intitulat ”Paris Climate Discord”.

”Realitatea este ca retragerea este in interesul economic al Americii si nu conteaza prea mult pentru clima”, apreciaza el, citand din primul paragraf al articolului.

Presedintele adauga ca Acordul ”handicapeaza economia Statelor Unite”. El subliniaza ca Statele Unite detin suficienta energie cat sa fie independente de alte tari.

Statele Unite au o ”mare bogatie, o bogatie fenomenala”, spune el audientei.

Donald Trump: "Acordul de la Paris ne submineaza economia"

Acordul de la Paris ne-ar sublina economia, ne-ar afecta muncitorii, ne-ar slabi suveranitatea, ar impune un risc juridic inaceptabil si ne-ar plasa intr-un dezavantaj permanent fata de alte tari ale lumii”, argumenteaza seful statului american.
Citeste si:
Liviu Puștiu, alături de Jador după ce și-a anunțat retragerea din...
Liviu Puștiu, alături de...

Este timpul sa iesim din Acordul de la Paris si este timpul sa cautam o noua intelegere care sa protejeze mediul, pe cetatenii nostri si tara noastra. Iesirea din acord protejeaza Statele Unite de viitoare intruziunii in suveranitatea noatra”, a mai spus Trump.

Fondul Verde pentru Clima al ONU, apreciaza Trump, este o inselatorie menita sa le ia banii Statelor Unite.

Statele Unite ”sub administratia Trump vor continua sa fie cea mai curata tara si cea mai respectuoasa fata de mediu tara de pe pamant”, subliniaza seful statului american.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.