Responsabilii vamali francezi au capturat, in primele luni ale anului 2017, 135 kg de captagon, numit si "drogul conflictului sirian. Aceasta este prima captura de acest fel, inregistrata pe teritoriul Frantei. 

Responsabilii vamali francezi au confiscat 135 kg de captagon ("drogul jihadistilor"), in primele doua luni ale anului. Celebrul drog al jihadistilor a fost capturat pe aeroportul parizian Roissy. Aceasta actiune reprezinta prima de acest fel, efectuata pe teritoriul francez.

"Prezentat recent ca 'drogul conflictului sirian' din cauza ravagiilor pe care le provoaca in aceasta tara, captagonul este un psihostimulent creat la sfarsitul anilor '50 si pana acum utilizat in principal in Orientul Mijlociu",
a informat Serviciul vamal francez intr-un comunicat, citat de agerpres.ro.

Vamesii aeroportului Roissy au interceptat primul transport, ce continea 350.000 de comprimate, care inregistrau o greutate totală de 70 de kg. Acestea veneau din Liban si erau proiectate sa ajunga in Republica Ceha. "Am cooperat cu autoritatile germane si cehe in scopul identificarii destinatarilor drogului in Republica Ceha. Se pare ca marfa era destinata in realitate Arabiei Saudite, via Turcia".

O luna mai tarziu, aceiasi agenti vamali francezi au capturat o greutate asemanatoare de comprimate de captagon ascunse in acelasi tip de matrite de otel. "Conform analizelor realizate in laborator, comprimatele cu inscrisul 2 'C' caracteristic captagonului contineau amfetamina si teofilina (un bronhodilatator si un psihostimulator). Este pentru prima data cand acest drog este capturat in Franta", noteaza stirileprotv.ro.

Caracteristicile drogului conflictului sirian

Captagonul face parte din familia amfetaminei, medicament care este legat chimic de neurotransmitatorii naturali, ce stimuleaza sistemul nervos, sporesc vigilenta si concentrarea, precum si performanta fizica, oferind un sentiment de bunastare. In fond, este o substanta controlata, care, in anii '60 era prescrisa pentru a trata narcolepsia sau depresia. Utilizata pe termen lung, substanta poate avea efecte secundare, printre care se numara: depresia, toxicitatea inimii si vaselor de sange sau malnutritia. Acest drog este folosit in special de teroristii sinucigasi, inaintea unor atacuri.
Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.