Jurnalistii NY au dezvaluit ca autoritatile chineze au ucis sau au trimis in spatele gratiilor, in perioada 2010-2012, pana la 20 de informatori ai americanilor, in incercarea de a slabi CIA. Aceste actiuni au deteriorat timp de ani capacitatea americanilor de a aduna informatii in China, transmite BBC.

Nu este clar daca o cartita i-a ajutat pe chinezi sa-i identifice pe informatori sau daca numele acestora au fost obtinute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor CIA.

Un informator a fost impuscat mortal chiar in curtea unei cladiri guvernamentale, pentru a trimite un mesaj celorlalti informatori. Insa, aceste informatii nu au fost confirmate pana in acest moment de catre CIA.

Patru fosti oficiali sustin ca sursele din birocratia guvernamentala chineza au inceput sa nu mai produca informatii in 2010, iar informatorii au inceput pe rand sa dispara un an mai tarziu.

Agentii CIA si FBI au facut front comun pentru a investiga aceste disparitii

Disparitiile au fost investigate intr-o operatiune organizata sub numele de cod Viezure.

De asemenea, investigatia s-a concentrat pe un fost agent, dar nu au existat suficiente informatii pentru a permite arestarea sa. Acesta din urma s-a mutat intr-o alta tara din Asia.

In 2012, un fost oficial din ministerul chinez pentru Securitate a fost arestat sub suspiciunea ca spiona pentru Statele Unite.

Autoritatile chineze au sustinut ca fostul oficial a fost ademenit de catre CIA

”O chestie extrem de tulburatoare este ca nu stim inca ce s-a intamplat. Exista un clivaj in agentiile guvernamentale americane intre cei care cred ca a existat o cartita in CIA sau e vorba de o eroare a unei tehnici de spionaj, care a dus la descoperirea unor agenti neglijenti ai CIA, sau poate chinezii au lansat un atac cibernetic asupra comunicatiilor noastre”, a declarat jurnalistul Matt Apuzzo de la NY Times.

In 2015, CIA si-a retras personalul de la ambasada americana din Beijing, in urma unui atac informatic care a expus informatii despre milioane de angajati federali americani. Agentiile au aruncat vina pe hackerii chinezi pentru respectivul atac cibernetic, scrie News.ro.

Disparitia unui numar atat de ridicat de spioni a deteriorat reteaua de colectarea a informatiilor si a blocat anumite operatiuni timp de cativa ani, in care CIA a trebuit sa-si reconstruiasca sistemul de informatori din China.
Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

Oficialii sustin ca este vorba de cea mai mare bresade securitate din ultimii ani.

In 2013, autoritatile chineze par ca au pierdut capacitatea de a identifica spioni ai Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.