Ultima vorbitoare de limba yagan din lume are 89 de ani, se numeste Cristina Calderón si, odata cu ea, una dintre culturile importante ale popoarelor originare chiliene va disparea.

Yaganii sunt indigeni care populeaza canalele si coastele Tarii de Foc si ale arhipelagului Capului Horn.

”Sunt ultima vorbitoare de yagán. Ceilalti inteleg, dar nu vorbesc si nu o stiu ca mine”, a povestit Cristina Calderón unui grup de jurnalisti care au vizitat-o in Villa Ukika, locul unde traieste o mare parte dintre cei o suta de descendenti yagani. Satul se afla la un kilometru de Puerto Williams, cea mai sudica localitate din lume.

Dupa moartea surorii sale Úrsula, guvernul chilian a recunoscut-o in 2009 ca ”tezaur uman”, fiind considerata detinatoare si difuzoare a traditiilor poporului sau, scrie News.ro.

Isi dedica timpul confectionarii de produse de artizanat si a reusit sa isi invete doua nepoate o parte din limba poporului yagan, un limbaj care nu are o scriere, aflat in prag de disparitie.

”Generatiile mai tinere cunosc limba yagán, dar nu la nivelul Cristinei, asadar va fi o pierdere ireparabila”, a explicat pentru AFP antropologul Maurice van de Maele, care traieste in Puerto Williams.

Renuntand la pescuit, populatia yagán se dedica artizanatului si, ocazional, activitatilor in domenii precum constructii, turism, restaurante.

Yaganii au navigat mult timp in zona sudica a statului Chile, una dintre cele mai lovite de furtuni coaste de pe planeta. De la inceputul secolului 17, aici si-au pierdut viata peste 10.000 de marinari si au fost inghitite de ape 800 de vase, potrivit datelor oferite de marina chiliana.

Stilul lor de viata - de la munca la vestimentatie si alimentatie - s-a schimbat odata cu prezenta colonistilor europeni, care au ajuns aici in urma cu 150 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.