François Hollande a criticat ”ignoranta” lui Marine Le Pen in probleme economice, apreciind ca aceasta o descalifica in cursa catre fotoliul de la Palatul Elysée si ca dezvaluie caracterul ”nu doar incoerent, ci periculos” al proiectului ei politic, relateaza AFP.

”Mastile au cazut” in dezbaterea televizata care a opus-o miercuri seara pe candidata FN liderului En Marche! (EM!, centru) Emmanuel Macron, a subliniat seful statului joi, in fata jurnalistilor.

Alegerile prezidentiale, a ironizat el mai tarziu, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Primaria din Alençon, ”nu sunt un concurs, nu se cere sa ai cunostinte si, deci, ignoranta iti poate permite sa te califici in primul tur, dar nu iti poate permite sa fii presedintele Republicii”.

”Chiar daca unii, era sa spun unele, nu cunosc deloc mecanisme europene sau probleme monetare”, euro a devenit unul dintre ”subiectele alegerilor prezidentiale”, a spus el.

In opinia presedintelui in exercitiu, moneda unica este ”o garantie a celor care economisesc”, o ”conditie ca intreprinderile sa exporte, sa importe” si ceea ce ”ne permite sa avem o moneda stabila, dobinzi foarte mici, o putere de cumparare perseverenta”.

Francezii, a mai pledat el, ”stiu bine ca daca aceasta moneda ne scapa, daca ne intoarcem la franc, vom fi mai vulnerabili” si ca asta va conduce la o ”regresiune teribila”.

A catalogat dezbaterea ”penibil de urmarit”

Totusi, a apreciat ca a fost ”utila”, relevand ”ceea ce stiam deja”, si anume ca ”proiectul doamnei Le Pen este nu doar incorent, ci periculos”.

Citeste si: Macron, mai convingator ca Le Pen in dezbaterea televizata tensionata si plina de atacuri verbale

”Parasirea euro, parasirea Europei - ea nu a fost capabila sa spuna care sunt consecintele, iar ele sunt teribile”, a insistat Hollande, indemnandu-i pe ”francezi sa vina sa voteze” duminica in turul doi.

”Suprimarea monedei unice in vederea inlocuirii cu o moneda despre care nu stim prea bine ce va fi, ar insemna saracirea francezilor, ruinarea economiilor si punerea tarii, si a statului, in fata unei datorii pe care nu o va putea onora vreodata”, a pledat el.

Citeste si:
Elisabeth Borne a fost numită în funcția de prim-ministru al Franței
Emmanuel Macron a numit-o în...

In pofida ”invectivei si insultei”, ”francezii sunt acum clarificati” si ”stiu la ce sa se astepte”, a apreciat el.

Daca succesorul sau va fi fostul sau ministru al Economiei, Republica isi va apara ”valorile si principiile”, iar Europa ”va continua”, scrie News.ro.

Daca Le Pen va fi presedinta, din contra, apreciaza el, va fi ”sfarsitul unei constructii (europene) care a facut continentul sa avanseze si l-a aparat de insecuritate si va fi, mai ales pentru Franta, o declasare”.

Dezbaterea, a insistat Hollande, ”a permis sa se clarifice faptul ca doamna Le Pen nu vrea sa arate un proiect care era periculos si care nu era periculos doar pentru Franta, ci mai intai pentru francezi insisi”.

François Hollande si-a oferit anterior o indelunga si calduroasa baie de multime intr-un cartier popular din Alençon, una dintre ultimele in mandatul sau de cinci ani.

Citeste si:
Palatul Elysee: Prima convorbire între Macron și Putin de la...
Palatul Elysee: Prima...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.