Emmanuel Macron ar urma sa fie ales presedinte al Republicii cu 59% din voturi, pe 7 mai, impotriva lui Marine Le Pen (41%), arata doua anchete citate de Reuters si AFP.

Potrivit unei anchete "Rolling" publicate luni si realizate de Ifop-Fiducial pentru Paris Match, CNEWS si Sud Radio, citata de Reuters, candidatul En Marche! (centru) pierde un punct procentual de la raportul precedent, de pe 28 aprilie, iar candidata Frontului National (extrema dreapta) castiga unul.

Ancheta a fost realizata online, in perioada 27 aprilie-1 mai, pe un esantion de 1.385 de persoane inscrise pe listele electorale, selectionate dintr-un esantion de 1.500 de persoane reprezentativ pentru populatia franceza majora.

Pe de alta parte, potrivit unui sondaj, publicat marti, realizat de Kanter Sofres-OnePoint pentru Le Figaro si LCI, Macron ar invinge-o duminica pe Le Pen tot cu un scor de 59 la 41%, relateaza AFP.

Cu cinci zile inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, distanta se strange intre cei doi finalisti, care erau creditati cu 61% si 39% din sufragii in precedenta ancheta a aceluiasi institut, realizata cu o saptamana inainte de primul tur”, constata Le Figaro, citat de AFP.

Realizat pe jumatate dupa ralierea lui Nicolas Dupont-Aignan la Marine Le Pen, acest sondaj nu marcheaza o crestere a intentiilor de vot in favoarea FN”, subliniaza ziarul.

Doar 41% dintre alegatorii lui Dupont-Aignan au intentia sa o sustina pe candidata FN, in timp ce 30% spun ca ca vor vota cu Macron, iar 25% ca vor da un vot in alb, nul sau se vor abtine”, potrivit sondajului.

Dintre alegatorii lui François Fillon, 49% intentioneaza sa voteze cu candidatul En Marche! - adica cu cinci puncte procentuale mai multi ca in sondajul realizat cu o saptamana inainte de primul tur, 29% cu candidata FN (cu un punct procentual mai putini), iar 22% (cu sase puncte procentuale mai putini) ezita intre absenteism si un vot in alb sau nul”, scrie Le Figaro.

Tot potrivit acestui sondaj, continua ziarul, ”alegatorii lui Jean-Luc Mélenchon urmeaza sa voteze in proportie de 52% cu Macron, cu doua puncte procentuale mai multi decat inainte de turul intai, dar 17% vor sa voteze cu Marine Le Pen (cu sapte puncte procentuale mai multi)”.

Citeste si:
Elisabeth Borne a fost numită în funcția de prim-ministru al Franței
Emmanuel Macron a numit-o în...

Sondajul a fost realizat online in perioada 28-30 aprilie pe un esantion de 1.539 de persoane inscrise pe liste electorale, dupa metoda cotelor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.