Prezidentiabilul En Marche, Emmanuel Macron, a declarat luni dimineata ca blocul comunitar trebuie sa se reformeze ori se va confrunta cu posibilitatea unui Frexit - iesirea Frantei din UE, relateaza BBC.

Declaratiile candidatului proeuropean au loc in timp ce acesta se pregateste de ultima saptamana de campanie inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care se va confrunta cu presedinta de extrema-dreapta a Frontului National.

Marine Le Pen s-a bazat pe o retorica eurosceptica si a promis inclusiv organizarea unui referendum cu privire la pozitia Frantei in Uniunea Europeana.

Aceasta a castigat sprijin electoral in special in zonele rurale si industriale, unde a promis ca va prelua controlul asupra granitelor si va pune capat imigratiei, fie legala sau ilegala, in Franta, scrie News.ro.

”Sunt un proeuropean, am aparat constant in timpul acestor alegeri ideea si politicile europene, pentru ca cred ca sunt extrem de importante pentru francezi si pentru pozitia acestei tari in globalizare”, a declarat Emmanuel Macron.

Totusi, prezidentiabilul de centru-stanga a explicat ca ”trebuie in acelasi timp sa ne uitam la situatie, sa ne ascultam oamenii si sa acordam atentie faptului ca acestia sunt furiosi si nervosi cu privire la disfunctionalitatile UE”.

”Deci consider ca parte a mandatului meu va fi in acelasi timp reformarea in profunzime a proiectului european si a Uniunii Europene”, a precizat liderul En Marche.

Macron a declarat ca ar fi vorba de tradare, daca ar permite blocului comunitar sa functioneze ca pana in acest moment.

”Si nu vreau sa fac asta. Pentru ca vom avea un Frexit sau vom avea din nou Frontul National”.

Prezidentiabilul En Marche conduce cu un avans considerabil de 20% in cele mai multe sondaje, dar a pierdut din sprijinul electoral in ultima saptamana de campanie, dupa ce prezenta sa la o greva din Amiens a fost sabotata de catre Marine Le Pen.

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

Duminica, Macron a vizitat Memorialul Holocaustului din Paris. De asemenea, francezii au marcat Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului, un subiect care s-a dovedit ceva mai sensibil pentru Marine Le Pen.

Recent, prezidentiabila de extrema-dreapta a starnit indignare dupa ce a sugerat ca autoritatile franceze nu sunt responsabile pentru retinerea a peste 13.000 de evrei in timpul razboiului, care au fost ulterior trimisi in lagarele de exterminare ale regimului nazist din Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.