In 2016, la nivel global, UNICEF a ajutat aproape jumatate dintre copiii sub varsta de cinci ani, din aproximativ 100 de tari, prin achizitia a 2,5 miliarde de doze de vaccinuri. Datele lansate in timpul Saptamanii Mondiale a Imunizarii arata ca, la nivel mondial, UNICEF este cel mai mare cumparator de vaccinuri pentru copii.

Nigeria, Pakistan si Afganistan sunt cele trei tari unde poliomielita este inca endemica. Aceste tari au primit de la UNICEF cele mai multe doze de vaccinuri: aproximativ 450 de milioane de doze pentru copiii din Nigeria, 395 de milioane in Pakistan si peste 150 de milioane in Afganistan. UNICEF este agentia principala de achizitii din cadrul Initiativei globale de eradicare a poliomielitei.

Potrivit unui comunicat remis 9am, accesul la imunizare a condus la o scadere dramatica a deceselor in randul copiilor sub cinci ani ca urmare a prevenirii bolilor prin vaccinare si a adus lumea mai aproape de eradicarea poliomielitei. Intre anii 2000 si 2015, rata mortalitatii copiilor sub cinci ani din cauza rujeolei a scazut cu 85%, iar cea cauzata de tetanosul neonatal cu 83%. Reducerea cu 47% a deceselor cauzate de pneumonie si reducerea cu 57% a deceselor datorate diareei sunt, de asemenea, atribuite vaccinurilor.

In ciuda acestor eforturi, in fiecare an, aproximativ 19,4 milioane de copii din intreaga lume nu beneficiaza de vaccinarile complete. Aproximativ doua treimi dintre copiii nevaccinati traiesc in tari afectate de conflicte. 1 din 5 copii sub cinci ani nu beneficiaza de vaccinurile care ii poate salva viata din cauza sistemelor de sanatate slab dezvoltate, saraciei si inegalitatilor sociale.

„Toti copiii, indiferent de locul sau contextul in care traiesc, au dreptul sa supravietuiasca si sa se dezvolte feriti de bolile mortale”, a declarat dr. Robin Nandy, seful Departamentului Imunizare din cadrul UNICEF. „Din 1990, imunizarea a constituit un factor major pentru scaderea semnificativa a mortalitatii infantile; in ciuda acestui progres, in fiecare an, 1,5 milioane de copii mor din cauza unor boli ce pot fi prevenite”.

Citeste si:
Actorul Orlando Bloom a mers în Moldova pentru a sprijini copiii...
Actorul Orlando Bloom a mers...

Inegalitatile persista intre copiii saraci si cei bogati. In tarile in care au loc 80% din numarul de decese din intreaga lume a copiilor sub cinci ani, peste jumatate dintre copiii cei mai saraci nu sunt complet vaccinati. La nivel global, copiii cei mai saraci sunt expusi aproape de doua ori mai mult la riscul de a muri inainte de varsta de cinci ani decat cei mai bogati copii.

„Pe langa copiii care traiesc in comunitatile rurale, in cazul carora accesul la servicii este limitat, tot mai multi copii care traiesc in orasele supraaglomerate si in cartierele sarace nu beneficiaza de vaccinurile vitale”, a declarat Nandy. „Suprapopularea, saracia, igiena si salubritatea precara, precum si alimentatia inadecvata si sistemele de sanatate slab dezvoltate cresc riscul unor boli cum ar fi pneumonia, diareea si rujeola in aceste comunitati. Aceste boli pot fi usor prevenite prin vaccinuri.”

Citeste si:
Vaccinarea antigripală în farmacii. Ce vaccinuri se comercializează
Vaccinarea antigripală în...

Pana in 2030, se estimeaza ca aproximativ 1 din 4 persoane va trai in comunitati sarace din mediul urban, in special in Africa si Asia. UNICEF atrage atentia asupra importantei concentrarii interventiilor si investitiilor in servicii de imunizare adaptate nevoilor specifice ale acestor comunitati si ale copiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.