Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) a anunțat că în farmaciile comunitare din țară va avea loc un program pilot de vaccinare antigripală. Această inițiativă a fost lansată pentru a proteja populația înainte de sezonul gripal care se pare că va fi o provocare destul de serioasă. Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății publicat astăzi în Monitorul Oficial al României.

Începe vaccinarea antigripală în farmacii

Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare are loc în contextul în care ratele de acoperire vaccinală din țară sunt în scădere, iar sezonul gripal din acest an se așteaptă să fie unul mai sever față de cel din ultimii 2 ani, când a fost prezent și virusul COVID-19.

Potrivit INSP, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 a ajuns să fie cu 25% mai mareîn comparație cu aceeași perioadă din 2021.

Persoanele care aleg să vină în farmacii pentru a se vaccina antigripal trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare și trebuie să mai fi fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin antigripal în anii trecuți.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor.” a declarat domnul Prof. Dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la începutul lunii că va lansa un proiect-pilot cu privire la gripa sezonieră, iar costul vaccinului și al serviciului de vaccinare ar fi suportat de persoanele care vin să se vaccineze.

Vaccinuri care se comercializează

În România, în septembrie 2022, sunt înregistrate și comercializate vaccinuri gripale sezoniere tetravalente precum: Influvac Tetra® (Mylan Healthcare GmbH) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Vaxigrip Tetra® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Fluenz Tetra® (AstraZeneca AB) – spray nazal, suspensie; Efluelda® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută.

Citeste si:
Vaccinarea antigripală a început și în farmacii. Ce să faci ca să...
Vaccinarea antigripală a...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.