Un tribunal din Italia a recunoscut in mod oficial legatura dintre utilizarea pe termen lung a telefonului mobil si cancer printr-o decizie ce creeaza un precedent, a anuntat joi un grup de avocati citati de DPA, transmite Digi24.

Cazul din Ivrea (nord-vestul Italiei) priveste un manager in varsta de 57 de ani care si-a folosit telefonul intre trei si patru ore pe zi si a contactat o forma benigna de tumoare la creier, potrivit societatii de avocatura Ambrosio & Commodo citate de Agerpres.

Dupa ce un expert din cadrul tribunalului a conchis ''potrivit unui criteriu al probabilitatii'' ca utilizarea telefonului mobil este responsabila pentru neurinomul acustic de care sufera barbatul, un judecator a hotarat ca acesta poate beneficia din partea agentiei nationale de asigurari din Italia de concediu medical, mentioneaza sursa citata.

Hotararea, la care se poate face apel, este ''prima si singura din lume'' prin care un tribunal de prima instanta accepta legatura cauzala dintre telefoanele mobile si cancer, sustine Ambrosio & Commodo. Concluzii similare au fost formulate si in 2009 si 2012 de catre alti judecatori din Italia, insa numai in proceduri de recurs, au adaugat avocatii.

Ambrosio & Commodo au publicat informatiile pe un website, recomandand totodata altor pacienti diagnosticati cu tumori la creier, care pot dovedi ca au utilizat telefoanele mobile peste 1.640 de ore cumulate, sa intenteze procese.

In cadrul comunitatii stiintifice, cancerogeneza determinata de radiatiile emise de telefoanele mobile este in continuare un subiect aflat in dezbatere.

Pe site-ul sau, Institutul National pentru Cancer din Statele Unite (US National Cancer Institute) sustine ca ''un numar limitat de studii'' au demonstrat unele dovezi ale acestei asocieri, insa majoritatea cercetarilor nu au identificat o astfel de legatura. Se adauga faptul ca in 2011 Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerelor (International Agency for Research on Cancer) a clasificat utilizarea telefoanelor mobile drept ''posibil cancerigene pentru oameni'', bazandu-se pe dovezi limitate rezultate in urma unor studii efectuate pe oameni, pe dovezi limitate relevate de cercetari asupra efectelor radiofrecventei asupra rozatoarelor si pe dovezi inconsistente provenind din studii mecanistice.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, desființată după ce a recunoscut că îi umblă în...
Cristina Șișcanu, desființată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.