Premierul scotian Nicola Sturgeon i-a scris premierului britanic Theresa May o scrisoare prin care ii cere oficial sa permita organizarea unui al doilea referendum pentru independenta Scotiei, inainte de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Rezultatul referendumului pentru Brexit din iunie 2016 pune sub semnul intrebarii viitorul Marii Britanii, pentru ca Anglia si Tara Galilor au votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, in timp ce Scotia si Irlanda de Nord pentru ramanere.

Parlamentul scotian a votat marti pentru organizarea unui referendum referitor la separarea de Marea Britanie in 2018 sau 2019, dar guvernul britanic trebuie sa isi dea acordul inainte ca scrutinul sa poata avea loc.

Dupa ce si-a asigurat mandatul din partea Parlamentului scotian, Sturgeon i-a trimis o scrisoare lui May prin care ii solicita oficial sa inceapa discutiile pentru facilitarea votului, ceva ce guvernul britanic a anuntat deja ca il va respinge.

Scotienii vor sa ramana in UE

Scotienii au respins independenta la referendumul din 2014 cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirma ca circumstantele s-au schimbat de atunci pentru ca, in timp ce Marea Britanie in ansamblul ei a a votat in favoarea Brexitului, scotienii au sustinut ramanerea in UE.

May a spus ca nu este momentul potrivit pentru organizarea unui nou referendum in timpul negocierilor complexe de doi ai pentru iesirea din UE.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.