Liderii europeni au semnat sambata o declaratie de unitate in sperata reinnoirii angajamentului european in piata Capitoliului, in acelasi loc unde cele sase tari fondatoare au semnat in urma cu sase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene si a UE, scrie AFP.

Presedintele Consiliului European le-a cerut ”celor 27” sa dea dovada de spirit de conducere in fata crizelor europene, de la migratie si pana la terorism, o economie muribunda si socul retragerii Marii Britanii din UE.

”Dovediti astazi ca voi sunteti liderii Europei, ca voi puteti sa aveti grija de marea mostenire pe care am primit-o de la eroii integrarii europene in urma cu 60 de ani. Europa va fi unita ca o unitate politica sau nu va exista deloc”, a declarat Tusk in piata Capitoliului.

Declaratia de la Roma proclama ca blocul comunitar ”reprezinta viitorul nostru comun” si stabileste o viziune comuna pentru UE.

”Noi ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun”, se arata in Declaratia de la Roma, semnata de cei 27 de lideri ai tarilor europene, precum si de sefii institutilor de la Bruxelles.

Liderii europeni au semnat documentul istoric in Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piata Capitoliului, unde parintii fondatori au pus in urma cu sase decenii piatra de temelie a Comunitatii Economice Europene, care a evoluat ulterior in Uniunea Europeana.

”Astazi ne reinnoim juramintele si ne reafirmam angajamentul pentru o uniune nedivizata si indivizibila”, a declarat presedintele Comisiei Europene.

De asemenea, liderii au argumentat ca doar continuarea drumului spre integrare poate sa revigoreze sprijinul popular pentru blocul comunitar dupa retragerea Marii Britanii, care reprezinta a doua cea mai mare economie din Uniunea Europeana

Si Tusk a avertizat cu privire la impresia gresita ca uniunea se rezuma la impunerea unor reglementari marunte asupra tarilor UE.

”De ce ar trebui sa ne pierdem astazi increderea in scopul unitatii? Este doar pentru ca a devenit deja realitatea noastra? Sau pentru ca suntem plictisiti si satui de asta?”, a intrebat presedintele Consiliului European.

Citeste si:
Un român a vrut să agațe o prostituată la Roma și a dat peste soția sa
A vrut să agațe o prostituată...

Merkel a precizat ca liderii europeni vor sa raspunda la ingrijorarile oamenilor cu privire la economie, bunastare, migratie si aparare cu o uniune ”protectoare”, care ofera o garantie pentru bunastarea populatiei UE.

”Stiu ca sala este putin mai aglomerata astazi”, a glumit premierul italian in timp ce i-a primit pe lideri in Sala degli Orazi e Curiazi din Palazzo dei Conservatori.

Gentiloni a declarat ca ”am avut 60 de ani de pace in Europa si datoram asta curajului parintilor fondatori. Cand a cazut Cortina de Fier in 1989, noi am crezut ca visul lor a devenit realitate, dar ultimele crize ne-au demostrat ca istoria nu s-a incheiat. Noi trebuie sa incepem din nou si avem puterea sa facem asta”.

Liderii europeni si-au inceput de vineri pelerinajul la Roma, in speranta ca o vizita in leaganul unitatii ar putea sa reaprinda cumva vigoarea din tinerete a Uniunii Europene, care sarbatoreste in acest weekend sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Citeste si:
Papa Francisc: „Liderii Ucrainei trebuie să privească în...
Papa Francisc: „Liderii...

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a insistat ca blocul comunitar poate sa treaca peste obstacolele recente, promovand acelasi mesaj de unitate la summitul aniversar de la Roma.

”Oricat sunt de descurajatoare, provocarile pe care le intampinam astazi nu sunt deloc comparabile cu cele pe care le-au avut parintii fondatori. Noi stam pe umerii gigantilor”, a declarat Juncker, amintind de reconstruirea Europei din cenusa lasata in urma de al Doilea Razboi Mondial.

De asemenea, liderul european si-a exprimat increderea ca blocul comunitar va supravietui pentru a sarbatori 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.