Un fluviu venerat ca fiind sacru de populatia Maori a fost recunoscut de Parlamentul din Noua Zeelanda drept entitate vie, o decizie care ar putea fi o premiera mondiala, scrie AFP.

Fluviul Whanganui, al treilea cel mai lung curs de apa din Noua Zeelanda, primeste astfel o "personalitate juridica", relateaza HotNews.

"Va avea propria sa identitate juridica, cu toate drepturile si indatoririle ce decurg de aici", a spus ministrul Justitiei, Chris Finlayson. "Aceasta abordare care acorda unui fluviu personalitate juridica este unica".

Numele maori al acestui fluviu este Te Awa Tupua. Tribul Maori local lupta pentru recunoasterea drepturilor sale asupra fluviului din anii 1870, a aratat Finlayson. "Noua legislatie este o recunoastere a conexiunii spirituale profunde intre iwi (tribul) Whanganui si fluviul sau ancestral".

Cursul de apa este o fiinta vie unica, "plecand de la munti pana la mare, inclusiv afluentii sai si ansamblul elementelor fizice si metafizice", potrivit noii legislatii.

Iwi a primit de asemenea 80 de milioane de dolari neo-zeelandezi (52 milioane euro) in contul cheltuielilor de judecata, dupa un maraton judiciar, precum si 30 de milioane de dolari pentru imbunatatireaa starii cursului de apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.