O comisie din cadrul Congresului american a convenit sa efectueze o ancheta cu privire la amestecului Rusiei in alegerile americane din 2016, relateaza BBC News.

Aceasta ancheta a Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor va examina contactele dintre membrii campaniei prezidentiale a presedintelui Donald Trump si Moscova, au confirmat membri ai comisiei.

Casa Alba respinge acuzatii cu privire la orice comportament nepotrivit in timpul campaniei electorale.

Departamentul Justitiei a confirmat ca noul secretar Jeff Sessions a purtat conversatii cu ambasadorul Rusiei in timpul campaniei prezidentiale.

FBI si Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului examineaza, de asemenea, acuzatii cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane.

CAT DE MULTE A STIUT ECHIPA DE CAMPANIE A LUI TRUMP?

Problema rusa refuza sa-i dea pace lui Trump, comenteaza Tulip Mazumdar de la BBC.

Comisia pentru Informatii a Camerei, care ancheteaza cu privire la Rusia de multi ani, a anuntat ca isi va extinde ancheta la activitati ruse din timpul alegerilor si ca ”nu va lasa o piatra neintoarsa”.

FBI si Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului ancheteaza deja amestecul Rusiei in alegeri.

CIA si alte agentii au stabilit deja ca Guvernul presedintelui rus Vladimir Putin a depus un efort concertat cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump sa fie ales si de a o discredita pe opozanta sa Hillary Clinton.

Insa principala intrebare - cat de multe a stiut echipa de campanie a lui Trump despre aceste lucruri? - ramamne valabila, scrie BBC.

Presedintele Trump si echipa sa au dezmintit in mai multe randuri ca ar fi stiut ceva despre faptul ca echipa sa de campanie a avut contacte cu oficiali rusi cu putin timp inaintea scrutinului.

Presedintele republican al Comisiei Devin Nunes si democratul Adam Schiff au convenit aceasta ancheta, a anuntat comisia intr-un comunicat.

Ancheta va cauta raspunsuri la o serie intrebari, precum ”ce activitati cibernetice ruse au fost indreptate impotriva Statelor Unite si aliatilor lor?” si aceste ”masuri active ruse includ legaturi intre Rusia si persoane asociate campaniei politice sau alti cetateni americani?”.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Comisia vrea sa afle, de asemenea, ”care a fost raspunsul Guvernului american la masurile ruse active si de ce este nevoie pentru ca Statele Unita sa se protejeze si sa-si protejeze aliatii in viitor”, dar si ”ce eventuale scurgeri de informatii clasificate au avut loc in legatura cu evaluarea comunitatii de informatii a acestor probleme”.

Pana acum, senatorii republicani au refuzat sa accepte cererea Partidului Democrat de a se efectua o ancheta in acest sens.

Presedintele Trump a fost intrebat insistent despre legaturile consilierilor sai cu Moscova inca din campanie. Insa Casa Alba a respins ferm aceste acuzatii.

The Associated Press scrie ca avocatii Casei Albe au cerut marti echipei lui Trump sa pastreze materiale care ar putea avea legatura cu amestecul Rusiei in alegerile din noiembrie.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

Liderul democrat in Senat Chuck Schumer avertiza saptamana trecuta ca ”exista o ingrijorare reala cu privire la faptul ca unii membri ai administratiei ar putea sa incerce sa-si acopere legaturile cu Rusia stergand e-mailuri, texte si alte inregistrari care ar putea sa faca lumina asupra acestor legaturi”.

Comunitatea americana de informatii a conchis ca presupusele atacuri informatice ruse asupra unor organizatii democrate au avut ca scop sa-l ajute pe Trump sa o infranga pe Clinton.

Consilierul pentru securitate nationala al lui Trump Michael Flynn a fost concediat luna trecuta, dupa ce a indus Casa Alba in eroare cu privire la conversatii pe care le-a purtat cu ambasadorul rus in Statele Unite pe tema sanctiunilor impuse Moscovei.

Pe de alta parte, Departamentul Justitiei a anuntat miercuri ca Sessions a purtat doua conversatii cu ambasadorul rus in timpul campaniei prezidentiale.

Citeste si:
SUA: Republicanii au câștigat majoritatea în Camera...
SUA: Republicanii au câștigat...

Una a avut loc in timpul unei vizite la birou, pe cand Sessions era membru al Comisiei pentru Servicii Armate din cadrul Senatului.

Cealalta a avut loc intr-un grup de ambasadori.

Serghei Kisliak este ambasadorul Rusiei la Washington din 2008.

Casa Alba nu a comentat, inca, cu privire la aceasta problema.

Schiff, democratul cu cel mai inalt rang in cadrul Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor, a declarat ca, daca informatiile sunt exacte, Sessions trebuie sa se retraga din ancheta FBI cu privire la presupusul amestec al Moscovei in alegerile americane de anul trecut.

In calitate de procuror general, Sessions supervizeaza FBI-ul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.