La ora transmiterii acestei stiri in Parlamentul European are loc o dezbatere privind justitia din Romania si masurile implementate de Guvernul Grindeanu, iar prim-vicepresedintele Comisiei Europene spune ca ultimele masuri luate in domeniul justitiei poate afecta serios alocarea de fonduri UE pentru tara noastra.

Parlamentul European a inceput joi dimineata o dezbatere in plen privind situatia din Romania. Discutia a inceput cu o alocutiune a vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a lansat un apel catre Guvernul roman sa nu “faca pasi in spate” in lupta anticoruptie si sa revizuiasca Ordonanta de Urgenta privind codurile penale si proiectul de lege privind amnistia si gratierea. El a subliniat ca Romania merita politicieni care sa lupte impotriva coruptiei.

Timmermans a inceput discursul evocand progresele facute de Romania in ultimul deceniu in lupta anticoruptie, pe care le-a descris drept “spectaculoase”.

“Putem spune ca Romania se afla pe ultima suta de metri” in cursa de a face progresele ireversibile, a spus comisarul. “In acest context, este ingrijorator ce am vazut in ultimele zile. Ordonanta de urgenta si proiectul de lege privind lupta impotriva coruptiei nu pot fi interpretate altfel decat un pas in spate de la progresele vazute in ultimele decenii”, a adaugat el, cerand Guvernului de la Bucuresti sa revizuiasca ceea ce a facut, atat in privinta Ordonantei de Urgenta, cat si a proiectului de lege privind amnistia si gratierea.

“Cred ca, la fel ca orice natiune europeana, poporul roman merita politicieni si guverne care vor sa lupte impotriva coruptiei”, a atras atentia vicepresedintele Comisiei.

“Am vazut protestele, am vazut ingrjorarea exprimata de sistemul judiciar. Lasati-i sa isi termine treaba, pentru a putea spune ca progresele sunt ireversibile”, a adaugat el.

Oficialul a explicat ca Executivul UE este interesat direct de situatia din tara noastra, pentru ca afecteaza alocarea de fonduri UE in Romania, transmite News.ro.

“Vom analiza proiectul de lege si aceste chestiuni, dar astazi, este foarte important sa transmit un mesaj politic Guvernului roman: nu intoarceti spatele acestor progrese, nu mergeti iin sens opus, continuati, mergeti pe acest drum, chiar daca uneori este dureros, o faceti pentru populatia voastra. Toti romanii merita o tara fara coruptie”, a insistat Timmermans.

Citeste si:
Basescu, despre Timermmans: Ce ti-e si cu demagogii astia...
Basescu, despre Timermmans:...

Dezbaterea poate fi urmarita LIVE si AICI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.