Presedintele Hassan Rouhani a declarat sambata dimineata ca aceasta nu este epoca pentru construi ziduri intre natiuni si a criticat dur masurile luate de unele tari pentru a anula acorduri comerciale internationale, insa nu l-a numit pe presedintele republican Donald Trump, transmite Reuters.

”Astazi nu este momentul pentru a ridica ziduri intre natiuni. Parca au uitat ca in urma cu cativa ani a cazut zidul Berlinului. Anularea acordurilor comerciale internationale nu ajuta economia acelor state si nu serveste la dezvoltarea si inflorirea economiei globale. Aceasta este ziua in care lumea ar trebui sa se apropie prin comert”, a declarat presedintele iranian, facand o trimite clara la actiunile luate in ultima saptamana de Donald Trump.

Reactia liderului iranian vine la trei zile dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a incepe ridicarea zidului la granita dintre Statele Unite si Mexic. De asemenea, acesta a decis impunerea unui taxe vamale de 20% pe toate produsele importate din Mexic, scrie News.ro.

Trump a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific si a lansat renegocierea NAFTA

Citeste si: Mai multe tari vor sa salveze Parteneriatul Trans-Pacific dupa retragerea SUA

Insa, Rouhani este mai degraba un lider pragmatic, care a reusit sa dezghete relatiile cu marile puteri ale luni dupa ani de izolare si a colaborat esential la semnarea in 2015 a Acordului Nuclear. Teheranul a promis reducerea programului nuclear in schimbul ridicarii treptate a sanctiunilor economice internationale, ceea ce a avut un efect puternic asupra economiei din Orientul Mijlociu.

Pentru Barack Obama, acest acord a reprezentat una dintre reusitele mandatului sau prezidential, insa acum este amenintat de Donald Trump.

Hassan Rouhani a declarat la inceputul lunii ca miliardarul republican nu poate anula in mod unilateral acest acord nuclear, iar renegocierea sa nu are niciun sens.

”Astazi este vremea pentru co-existenta pasnica, nu pentru a crea distanta intre natiuni”, a declarat presedintele de la Teheran.

Citeste si:
Cele 4 principii care îi ajută pe scandinavi să fie cei mai...
Scandinavii, cei mai fericiți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.