Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Jack Kirby, a declarat, pe tema deciziei de a cere ambasadorilor numiti de Barack Obama sa isi paraseasca posturile, ca aceasta directiva afecteaza aproximativ 30% dintre diplomati, insa doar pe cei numiti politic, nu si pe diplomatii de cariera, cum este cazul ambasadorului in Romania, Hans Klemm. Kirby a precizat ca decizia a apartinut lui Barack Obama.

"Toate numirile politice ale Administratiei Obama au primit instructiunea de a-si depune demisia, iar data limita a fost 7 decembrie, iar demisiile trebuie sa intre in vigoare pe 20 ianuarie. (...) Este o practica obisnuita. Cand esti numit politic de aceasta administratie sau de oricare alta, nu ai asteptarea de a ramane dupa inaugurarea noii administratii. Asa functioneaza lucrurile", a spus Kirby, intr-o declaratie de presa sustinuta la Washington.

El a precizat ca masura nu ii afecteaza insa pe ambasadorii de cariera, care sunt membri ai corpului diplomatic. "In acest caz nu a existat o astfel de directiva, nicio asteptare ca ei sa isi depuna demisia la finalul mandatului (lui Obama - n.r.)", a precizat el.

Jack Kirby a adaugat ca aproximativ 70% dintre ambasadorii SUA sunt diplomati de cariera, iar restul de 30% sunt numiti politic.

Intrebat cine a luat aceasta decizie privind demisiile ambasadorilor, Kirby a precizat ca a fost o hotarare a Casei Albe.

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, nu va trebui sa isi paraseasca postul ca urmare a deciziei presedintelui ales, Donald Trump, de a rechema ambasadorii numiti de Barack Obama, el fiind diplomat de cariera si nu unul numit politic, au explicat, pentru News.ro, surse diplomatice.

Presa americana a relatat ca decizia privind parasirea posturilor a apartinut echipei de tranzitie a presedintelui ales, Donald Trump.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.