Finlanda a devenit prima tara din Europa care va plati somerilor sai un venit de baza neconditionat, in valoare de 560 de euro.

Aceasta suma este asigurata ca urmare a unui experiment social unic destinat eliminarii birocratiei guvernamentale, reducerii saraciei si cresterii gradului de ocupare, scrie Agerpres.

Acest experiment a inceput in prima zi din anul 2017 si se va intinde pe parcursul urmatorilor doi ani. In acest timp, 2.000 de someri, alesi in mod aleator, vor primi 560 de euro in fiecare luna, fara a fi nevoite sa justifice modul in care au cheltuit banii. Comparativ, venitul mediu in sectorul privat din Finlanda este de 3.500 de euro.

Persoanele selectate vor continua sa primeasca cei 560 de euro chiar si dupa ce vor gasi un loc de munca pentru ca obiectivul acestui program este sa inlature teama somerilor care refuza locurile de munca cu salarii mici sau pe termen scurt pentru ca se tem ca nu vor mai putea beneficia de sistemul generos de asigurari sociale din Finlanda.

In luna noiembrie a anului trecut, rata somajului in Finlanda, o tara cu o populatie de 5,5 milioane de locuitori, era de 8,1%.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.