Rusia se afla in doliu, luni, la o zi dupa prabusirea - in continuare neexplicata - a unui avion militar in Marea Neagra cu 92 de persoane la bord, inclusiv membri ai corului Armatei Rosii care se duceau sa sarbatoreasca Craciunul cu trupe ruse in Siria, relateaza AFP.

Ministrul rus al Transporturilor Maksim Sokolov, a dat asigurari luni dimineata, in urma unei reuniuni a Comisiei speciale create in urma acestei drame, ca ”pistele privilegiate astazi nu includ actul terorist”.

”Cauzele pot fi variate. Specialisti din cadrul Comitetului de ancheta le analizeaza”, a adaugat el pentru televiziunea rusa, evocand ”o problema tehnica sau o eroare de pilolare”.

Peste 3500 de persoane participa la cautari

Aceasta catastrofa, care a avut loc duminica dimineata, la putin timp dupa decolarea avionului din statiunea balneara Soci, a provocat o emotie puternica in Rusia, unde Ansamblul Aleksandrov - cunoscut in turneele din intreaga lume pe care le-a sustinut sub numele de Corul Armatei Rosii - este considerat unul dintre simbolurile tarii, o mandrie nationala.

Unsprezece corpuri si peste 150 de fragmente de avion au fost gasite pana in prezent de echipe de cautare, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, Igor Konasenkov, citat intr-un comunicat.

El a adaugat ca zece dintre corpuri au fost trimise la Moscova, unde urmeaza sa fie identificate.

Peste 3.500 de persoane, inclusiv peste 150 de scafandri, 39 de vapoare, dar si cinci elicoptere si drone participau la cautari, au precizat autoritatile ruse, care au extins perimetrul de cautare.

Cutiile negre ale avionului nu au fost localizate inca, insa comandantul Fortelor aeriene Viktor Bondarev s-a declarat ”sigur” ca ele nu au fost avariate si a adaugat ca spera sa fie gasite luni.

Vladimir Putin a declarat, luni, zi de doliu national

Presedintele rus Vladimir Putin a decretat o zi de doliu luni ”pe intregul teritoriu al Rusiei” si a indemnat la o ”ancheta atenta (...) in vederea determinarii cauzelor catastrofei”.
Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aeronava a plecat de pe aerodromul Ceaikovski, langa Moscova, si a facut escala la Soci, pentru a fi realimentata cu kerosen.

La bord se aflau 84 de pasageri si opt membri ai echipajului. Intre pasageri se aflau 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov si opt militari.

Ei se duceau in Siria sa sarbatoreasca Craciunul impreuna cu militari rusi, mobilizati in aceasta tara incepand din septembrie 2015, in sustinerea regimului lui Bashar al-Assad, un vechi aliat al Moscovei.

In avion se aflau, de asemenea, noua jurnalisti de la posturile de televiziune Pervii Kanal, NTV si Zvezda, doi oficiali civili de rang inalt si conducatoarea unei organizatii de caritate respectata in Rusia, Elizaveta Glinka.

Glinka este cunoscuta marelui public sub numele de ”doctor Liza” si ducea medicamente Spitalului Universitar din Latakia (nord-vest), potrivit Consiliului consultativ pentru Drepturile Omului de pe langa Kremlin.

Avionul prabusit era "in buna stare tehnica"

Potrivit Ministerului Apararii, Tupolevul 154 a disparut de pe ecranele radarelor la ora 2.27 GMT (4.27, ora Romaniei), la doua minute dupa ce a decolat de pe aeroportul de la Soci, in comuna Adler, pe coasta Marii Negre. El se indrepta catre baza aeriana Hmeimim, situata in apropiere de latakia, in Siria.
Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Avionul se afla in exploatare de 33 de ani si efectuase 6.689 de ore de zbor. El a fost reparat ultima data in decembrie 2014 si revizuit in septembrie.

Aeronava era ”in buna stare tehnica”, a dat asigurari, la televiziunea publica, Serghei Bainetov, insarcinat cu securitatea zborurilor armatei ruse, transmite News.ro.

Aproximativ 4.300 de militari rusi sunt mobilizati in Siria, unde Moscova detine instalatii portuare militare la tartus (nord-vest). Rusia continua sa-si consolideze prezenta militara in aceasta tara devastata de razboi, soldat cu peste 310.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.