Incertitudinea in Macedonia, unde majoritatea de dreapta si opozitia de centru-stanga au revendicat amandoua victoria in alegerile legislative de duminica, un scenariu putin susceptibil sa aduca stabilitatea in aceasta tara aflata in criza de doi ani.

„VMRO-DPMNE este invingatorul acestor alegeri din Republica Macedonia”, a anuntat liderul partidului de dreapta si cel mai puternic om din tara incepand din 2006 incoace, Nikola Gruevski.

„Noi suntem invingatorii”, l-a contrazis rivalul sau social-democrat Zoran Zaev, in fata a sute de sustinatori extatici adunati in fata sediului Guvernului de la Skopje.

Potrivit Comisiei Electorale, dupa numararea buletinelor de vot din aproape toate sectiile de votare (peste 96%), VMRO-DMPNE al lui Nikola Gruevski, la putere de zece ani, dispune de un infim avans fata de SDSM (social-democrat), cu 37,46% din voturile exprimate la 36,01%.

In ceea ce priveste mandatele, este dificil sa se spuna cine va obtine mai multe, fiecare dintre cele doua partide putand sa primeasca 51 sau 52, potrivit analistilor.

In toate scenariile, pentru a ajunge la guvernare va fi necesar ca unul sau celalalt sa gaseasca aliati in randul partidelor minoritatii albaneze, care reprezinta un sfert dintr-o populatie de 2,2 milioane de locuitori.

Principala formatiune dintre acestea, Partidul Democratic pentru Integrare (DUI) al fostului rebel Ali Ahmeti, se afla in pozitia-cheie. Aliat al social-democratilor in prima jumatate a anilor 2000, ea guverneaza din 2006 impreuna cu dreapta.

Dupa numeroase infrangeri electorale in ultimii zece ani, sustinatorii SDSM pareau sa nu aiba vreo indoiala cu privire la alternanta la putere si au iesit duminica seara pe strazile din Skopje.

Unii se plimbau cu masinile, claxonand, altii faceau semnul victoriei, au constatat jurnalisti AFP. "Nikola, te vei duce la inchisoare", spunea unul dintre acesti cetateni, referinsu-se la acuzatii de coruptie care-l vizeaza pe liderul VMRO-DPMNE. Insa nu a fost raportat vreun incident.

Citeste si:
Teodorovici: Motiunile trec, PSD ramane
Teodorovici: Motiunile trec,...

De doi ani, Macedonia este paralizata de o profunda criza politica. ”Astept ca aceasta agonie sa se incheie. Ca invigatorul sa aduca linistea”, comenta duminica un alegator, Zoran Milevski, in varsta de 55 de ani.

Acesta era obiectivul alegerilor legislative anticipate de duminica, in urma unui acord incheiat sub egida Uniunii Europene (UE).

Aceste alegeri au fost amanate in doua randuri - in aprilie si in iunie -, dupa ce opozitia a apreciat ca nu se intruneau conditiile unui scrutin echitabil si i-a reprosat lui Nikola Gruevski o deriva autoritarista, o coruptie endemica si atingeri la adresa drepturilor fundamentale.

Scrutinul s-a desfasurat duminica in calm, fara nereguli importante - o raritate in Macedonia, unde acuzatii de fraude electorale insotesc de obiecei fiecare alegeri, scrie Digi24.

Blocajul politic in aceasta tara candidata la aderarea la UE a inceput in prima parte a lui 2015, cand Zoran Zaev a facut publice inregistrari ilegale, cerute, a spus el, de Nikola Gruevski, in varsta de 46 de ani.

Citeste si:
Confuzia dintre Pfizer și Comirnaty - explicată de CNCAV
„Doamnă, eu nu vreau...

Acest sistem de spionaj a vizat, potrivit SDSM, mii de persoane, inclusiv reprezentanti politici, jurnalisti, religiosi, reprezentanti ai societatii civile.

Conversatiile telefonice dezvaluiau fapte de coruptie in cele mai inalte sfere ale puterii, pana la Nikola Gruevski insusi. O infrangere ar insemna o presiune a justitiei asupra sa, potrivit adversarilor lui.

„Vom recupera toti banii luati cetatenilor!”, a promis Zoran Zaev, in varsta de 42 de ani, care are la randul sau probleme cu justitia intr-un caz de coruptie.

Partidul lui Nikola Gruevski, care a demisionat din postul de premier la inceputul anului pentru a deschide calea scrutinului, dispune de legaturi solide cu functionarii, pensionarii si in mediul rural.

SDSM este majoritar in orase, intr-una dintre cele mai sarace tari din Europa, in care venitul mediu este mai mic de 400 de euro pe luna si in care un sfert din populatia activa se afla in somaj.

Citeste si:
Ponta, despre Dragnea: E cel mai puternic de la Ceausescu incoace
Ponta, despre Dragnea: E cel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.