Emma Morano, cea mai batrana persoana din lume, a sarbatorit, marti, implinirea varstei de 117 ani, in resedinta ei din Italia, informeaza Reuters.

Emma Morano este ultima persoana in viata pe Terra care s-a nascut inainte de anul 1900. Ea a venit pe lume pe 29 noiembrie 1899, in localitatea Civiasco, scrie News.ro.

Secretul longevitatii sale deosebite s-ar datora unei diete speciale, bazata pe oua, dupa ce a fost diagnosticata cu anemie la finalul Primului Razboi Mondial, a dezvaluit medicul ei, Carlo Bava.

Atunci cand am intalnit-o prima data, obisnuia sa manance trei oua pe zi, doua crude si unul fiert, si cativa biscuiti. Astazi, a micsorat putin portia si mananca doar doua oua pe zi, deoarece trei ar fi prea mult pentru ea. De cand o stiu, a mancat intotdeauna foarte putine legume si foarte putine fructe. Principala calitate a dietei sale a constat in faptul ca mananca intotdeauna acelasi lucru, in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna, in fiecare an”, a declarat medicul Carlo Bava.

In ciuda longevitatii ei remarcabile, Emma Morano nu a avut o viata usoara. Logodnicul ei a murit in Primul Razboi Mondial, iar ea a fost obligata sa se casatoreasca cu un barbat pe care nu il iubea. Au avut impreuna un copil, nascut in 1937, insa bebelusul a murit la varsta de sase luni, iar in anul urmator l-a dat afara din casa pe sotul ei care o abuza fizic.

”Viata mea nu a fost foarte buna. Am lucrat intr-o fabrica pana la varsta de 65 de ani”, a declarat Emma Morano, care locuieste in prezent in Pallanza, o localitate din regiunea italiana Piemont.

La petrecerea organizata in onoarea ei de municipalitate, marti, Emma Morano nu a fost insotita de rude, deoarece toti cei opt frati si surori ai ei au murit.

Longevitatea ei ar putea avea si cauze genetice, recunoaste Emma Morano, deoarece mama ei a trait pana la varsta de 91 de ani si mai multe dintre surorile ei au atins chiar varsta de 100 de ani.

Citeste si:
Zaharul din cafea, secretul longevitatii unui scriitor in varsta de...
Zaharul din cafea, secretul...

Emma Morano a devenit in mod oficial cea mai varstnica persoana din lume in luna mai, dupa decesul americancei Susannah Mushatt Jones.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.